La primavera és molt variada, podem gaudir de dies assolellats, amb una temperatura bastant càlida, i d’altres de frescos o, fins i tot, freds. Per això, encara no abandonem els plats de cullera, però comencem a tenir ganes de servir plats no tant calents a taula. Aquesta estació té fervents admiradors i grans detractors. Els qui no aprecien la primavera sostenen que és una època en què es fa difícil vestir-se amb encert, perquè la roba d’entretemps és difícil de combinar: si ens posem roba d’abric quan sortim de casa al matí, quan encara fresqueja, després, a mesura que avanci el dia i la temperatura augmenti, passarem calor o haurem de carretejar la jaqueta i ens farà nosa. I no cal dir res dels dies de pluja i del fet d’haver de passejar el paraigüa! El cert és que no és una temporada fàcil per vestir-se. Els qui adoren aquesta estació n’aprecien les tardes, cada dia més llargues, el clima benigne però que no és calorós, els nous colors de la natura… Els dies s’allarguen i el bon temps ens convida a sortir més de casa, a caminar i fer moltes altres activitats, i això sempre és molt saludable. Així que us animem a sortir i aprofitar els dies llargs i clars per fer tanta activitat a l’aire lliure com pugueu: camineu, feu encàrrecs, passegeu, feu excursions, visiteu el mar i la muntanya... Ja sabeu que la nutrició i l’activitat metabòlica no són possibles si no hi ha activitat física, si no gastem allò que ingerim.
Aprofitem per recordar quines són les verdures pròpies de la primavera. Al començament d’aquesta estació, podem aprofitar que encara hi ha les darreres cols i bròquils, les carxofes, les bledes, els espinacs i els porros que, quan arribi el bon temps, desapareixeran. Per fer amanides encara trobarem endívies, però aquesta és l’estació de l’enciam, els raves i el fonoll (que facilita la digestió i elimina els gasos). També podrem gaudir d’un producte que habitualment mengem en conserva: els espàrrecs frescos. És el moment de la collita de les cebes,les pastanagues i la mongeta tendra, gustosa i suau.
LES CRESTES
Les crestes són una pasta la forma de les quals s’assembla a la d’una cresta de gall —també les anomenem empanada o panada— i poden estar farcides de tonyina o de carn. A les terres de ponent hi ha els panadons farcits d’espinacs amb panses i pinyons, i també n’hi ha de dolços amb el farciment de cabell d’àngel, com els panadons o pastissets de Tortosa.
Les crestes tenen un gran poder d’atracció. Són com capsetes estanques que ens conviden a descobrir què hi ha a dins. L’elaboració no és dificultosa, però sí que és entretinguda i molt adequada per a qui li agradin les manualitats. També és una bona manera de gaudir de la cuina amb les criatures.
La massa es pot fer a casa o es pot comprar feta, ja que venen uns paquets amb vint peces circulars fetes amb una massa molt fina. Segurament, la que s’amassi a casa no tindrà aquella primor i serà més semblant a la massa de les coques.
Abans, les crestes es fregien, i durant molt anys s’ha fet així, però ara és molt habitual coure-les al forn. Aquest canvi es deu al fet que la cocció al forn redueix la quantitat d’oli i això fa que l’aliment tingui moltes menys quilocalories. Les crestes acabades de fregir són cruixents i delicioses, però només si estan ben fregides: en oli net, abundant, que les cobreixi i que estigui calent però que no es cremi. Si les feu al forn, acabades de fer també són delicioses i cruixents i amb molt menys greix. Les que s’han cuit al forn, per escalfar-les es poden posar a la torradora del pa i quedaran com acabades de fer.
RECEPTA
PER PREPARAR LA MASSA
INGREDIENTS (perquè en surtin 12 unitats)
PREPARACIÓ
PER PREPARAR EL FARCIMENT
INGREDIENTS
PREPARACIÓ
OMPLIR LES CRESTES
SUGGERIMENTS
COMENTARIS
VALORACIÓ NUTRICIONAL
L’aportació calòrica d’aquesta recepta, comptant tres crestes fetes al forn, és discreta, i també aporta una mica de cada nutrient.
La primavera es muy variada, podemos disfrutar de días soleados, con una temperatura bastante cálida, y otras de frescos o, incluso, fríos. Por eso, aunque no abandonamos los platos de cuchara, pero empezamos a tener ganas de servir platos no tanto calientes en la mesa. Esta estación tiene fervientes admiradores y grandes detractores. Quienes no aprecian la primavera sostienen que es una época en que se hace difícil vestirse con acierto, porque la ropa de entretiempo es difícil de combinar: si nos ponemos ropa de abrigo al salir de casa por la mañana, cuando aún fresqueja , después, a medida que avance el día y la temperatura aumente, pasaremos calor o tendremos que acarrear la chaqueta y nos hará estorbo. Y no hace falta decir nada de los días de lluvia y del hecho de tener que pasear el paraguas! Lo cierto es que no es una temporada fácil para vestirse. Quienes adoran esta estación aprecian las tardes, cada día más largas, el clima benigno pero que no es caluroso, los nuevos colores de la naturaleza … Los días se alargan y el buen tiempo nos invita a salir más de casa, a caminar y realizar otras actividades, y eso siempre es muy saludable. Así que os animamos a salir y aprovechar los días largos y claros para hacer tanta actividad al aire libre como pueda: camine, haga encargos, pasear, haga excursiones, visite el mar y la montaña … Ya sabéis que la nutrición y la actividad metabólica no son posibles si no hay actividad física, si no gastamos lo que ingerimos. y eso siempre es muy saludable. Así que os animamos a salir y aprovechar los días largos y claros para hacer tanta actividad al aire libre como pueda: camine, haga encargos, pasear, haga excursiones, visite el mar y la montaña … Ya sabéis que la nutrición y la actividad metabólica no son posibles si no hay actividad física, si no gastamos lo que ingerimos. y eso siempre es muy saludable. Así que os animamos a salir y aprovechar los días largos y claros para hacer tanta actividad al aire libre como pueda: camine, haga encargos, pasear, haga excursiones, visite el mar y la montaña … Ya sabéis que la nutrición y la actividad metabólica no son posibles si no hay actividad física, si no gastamos lo que ingerimos.
Aprovechamos para recordar cuáles son las verduras propias de la primavera. Al comienzo de esta estación, podemos aprovechar que todavía están las últimas coles y brócolis, las alcachofas , las acelgas , los espinacas y los puerros que, cuando llegue el buen tiempo, desaparecerán. Para hacer ensaladas todavía encontraremos endibias , pero esta es la estación de la lechuga , los rábanos y el hinojo (que facilita la digestión y elimina los gases). También podremos disfrutar de un producto que habitualmente comemos en conserva: los espárragos frescos . Es el momento de la cosecha de las cebollas, las zanahorias y la judía verde , sabrosa y suave.
LAS cRESTAS
Las crestas son una pasta la forma se asemeja a la de una cresta de gallo -también las llamamos empanada o panada- y pueden estar rellenas de atún o de carne. En las tierras de poniente hay las empanadas rellenos de espinacas con pasas y piñones, y también los hay dulces con el relleno de cabello de ángel, como las empanadas o pastelitos de Tortosa.
Las crestas tienen un gran poder de atracción. Son como cajitas estancas que nos invitan a descubrir qué hay dentro. La elaboración no es dificultosa, pero sí es entretenida y muy adecuada para quien le gusten las manualidades. También es una buena manera de disfrutar de la cocina con las criaturas.
La masa se puede hacer en casa o se puede comprar hecha, ya que venden unos paquetes con veinte piezas circulares hechas con una masa muy fina. Seguramente, la que se reúne en casa no tendrá aquella delgadez y será más parecida a la masa de las tortas.
Antes, las crestas se freían, y durante mucho años se ha hecho así, pero ahora es muy habitual cocerlas en el horno. Este cambio se debe a que la cocción en el horno reduce la cantidad de aceite y esto hace que el alimento tenga muchas menos kilocalorías. Las crestas acabadas de freír son crujientes y deliciosas, pero sólo si están bien fritas: en aceite limpio, abundante, que las cubra y que esté caliente pero que no se queme. Si las haga al horno, recién hechas también son deliciosas y crujientes y con mucho menos grasa. Las que se han cocido al horno, para calentarlas se pueden poner a la tostadora de pan y quedarán como recién hechas.
RECETA
PREPARA LA MASA
INGREDIENTES (porque salgan 12 unidades)
PREPARACIÓN
PARA PREPARAR EL RELLENO
INGREDIENTES
PREPARACIÓN
LLENAR LAS CRESTAS
SUGERENCIAS
COMENTARIOS
VALORACIÓN NUTRICIONAL
El aporte calórico de esta receta, contando tres crestas hechas al horno, es discreta, y también aporta algo de cada nutriente.