Detecció dels problemes de memòria
Moltes persones grans es mostren preocupades per les pèrdues de memòria. Sovint quan ens fem grans disminueix una mica la nostra memòria sense que això tingui un efecte en la nostra vida diària. El senyal d’alarma que ens ha de preocupar sobre les pèrdues de memòria és si tenim dificultats a l'anar a comprar, o tenim problemes per orientar-nos quan sortim al carrer o en la realització de les tasques diàries que abans fèiem sense problemes. Si és així, cal que consulteu el metge.
Consells per activar la memòria:
- Mantingueu una vida social activa
- Relacioneu-vos amb d'altres persones
- Mantingueu-vos informats de l'actualitat
- Llegiu, participeu en jocs de taula com dòmino, cartes, escacs, etc...
- Participeu en activitats comunitàries o socials que siguin del vostre interès, que us permetin aprendre coses noves i relacionar-vos amb altres persones.
- Apunteu-vos a activitats de voluntariat per transmetre a altres la vostra experiència, ensenyar a altres persones grans o més joves les vostres habilitats o per ajudar a persones que ho necessitin.
- Els tallers de memòria que ofereixen molts Casals i Centres d’Atenció Primària són un bon recurs per treballar la memòria i a la vegada relacionar-se amb altres passant una bona estona.
Detectar l’estat d'ànim depressiu
La depressió en les persones grans es troba sovint infradiagnosticada i infratractada en comparació amb d'altres grups d'edat. Els símptomes clínics són menys intensos i més inespecífics
- Cal fer un esforç especial en la detecció dels trastorns depressius i assegurar-ne el tractament i seguiment, ja que hi ha tractaments farmacològics efectius disponibles. També la psicoteràpia pot ser de gran ajut.
- Canvis d'humor inexplicables, o referència a idees de mort han de ser motiu per consultar el vostre metge. Alguns símptomes poden ser també deguts a d'altres malalties.