Català Castellano

Recomanacions generals:


 


–Aquests menús s’adrecen a les persones grans sanes que no han de fer una dieta específica per cap malaltia crònica  o passatgera.


–S’adreça a tots els qui poden menjar de tot i que, per tant, poden gaudir d’una dieta variada amb els productes propis de cada estació.


–Són menús pensats per a persones que no tenen problemes de pes, a les quals els poden ajudar a mantenir el seu pes habitual.


–En el cas que algú tingui sobrepès o obesitat, caldrà que segueixi algunes indicacions, com ara la de suprimir el pa del dinar i el sopar i fer racions més ajustades (sobretot de fècules com la patata, d’arròs i de pasta)


–És imprescindible menjar verdura per dinar i per sopar: amanida, bullida, guisada, sofregida, rostida, escalivada, en purés i cremes o com a acompanyament. Que cadascú triï la verdura i la preparació que més li agradi, i si aconsegueix molta varietat, millor encara.


–També s’indica que cal parar atenció a les racions de dolços (sucre, mel) que s'afegeixin al cafè, la llet i les infusions. Si hi ha problemes de pes, en cas que agradi endolcir es recomana utilitzar edulcorants. Actualment s'aconsella l’estèvia (es pot comprar a les botigues) perquè és un edulcorant natural, i no pas artificial com la sacarina.


–Les persones que tenen hipertensió han de fer una dieta amb fruites i verdures, riques en potassi que ajuda a regular la pressió arterial. És important que redueixin el consum de sal sòdica, tant a l’hora de cuinar com d’amanir. Si no agrada menjar amb poca sal, es pot comprar sal potàssica i posar-ne un polsim.


 


–Encara que pugui semblar que són molts àpats o que hi ha massa menjar, cal tenir en compte que és molt més saludable fer 5 menjades i mesurar les racions: menjar poc i sovint. Això ajuda a mantenir el metabolisme actiu i s’aprofiten millor els nutrients


–Si es fan dinars o sopars molt abundants, després es té molta son, perquè l’organisme ha de fer massa esforç per fer la digestió


–Els àpats indispensables són: l’esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar. El berenar i el sopar han de ser discrets i menys abundants que l’esmorzar i el dinar.


–Si s’esmorza molt d’hora, és recomanable fer un petit àpat a mig matí, com els que s’indiquen en el menú.


–Si se sopa d’hora i es va a dormir tard, es recomana prendre alguna cosa, com ara un got de llet o un iogurt, que ajuden a agafar el son.


–Per a una bona nutrició, és imprescindible bellugar-se: cal sortir i caminar i fer activitats fora de casa. El sofà  no és una bona companyia.


BIBLIOGRAFIA DE LLIBRES DE RECEPTES


 


ADRIÀ, F. El menjar de la família. Barcelona: Ed. La Magrana, 2013


 


ADRIÀ, F., FUSTER, V., CORBELLA, J. La cuina de la salut. Barcelona: Ed. Planeta, 2010


 


BETRIU, P., PI, M. L’alimentació de les persones grans. Barcelona: Pòrtic, 2003


 


INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA. Corpus de la cuina catalana. Barcelona: Columna Ed., 2006


 


MIRALPEIX, A. Prepara tus menús para toda la semana. Barcelona: Random House Mondadori, 2001


 


SEGUÍ, M. Cuinar és senzill. Barcelona: Edicions Gea, 1984


 Esmorzar


Dinar


Sopar