Català Castellano

Recomanacions generals:


 


–Aquests menús s’adrecen a les persones grans sanes, que no han de seguir una dieta específica a causa de cap malaltia, crònica  o passatgera.


–S’adreça a persones que poden menjar de tot i, per tant, poden gaudir d’una dieta variada amb els productes propis de cada estació.


–Són menús pensats per a persones que no tenen problemes de pes, però que els poden ajudar a mantenir el seu pes habitual.


–En el cas que algú tingui sobrepès o obesitat, caldrà que se segueixin algunes indiciacions, com la de suprimir el pa del dinar i del sopar i fer racions més ajustades (sobretot de fècules com la patata, l’arròs i la pasta).


–És imprescindible menjar verdura per dinar i per sopar: amanida, bullida, guisada, sofregida, rostida, escalivada, en purés i cremes...


–També s’indica que cal parar atenció a les racions de dolços (sucre, mel) que es poden afegir al cafè, llet i infusions. Si hi ha problemes de pes, en cas que agradi endolcir es recomana utilitzar edulcorants. Actualment es recomana l’estèvia (es pot comprar en botigues) perquè és un edulcorant natural, no és artificial com la sacarina.


–Les persones que tenen hipertensió han de fer una dieta amb fruites i verdures que són riques en potassi, que ajuda a regular la pressió arterial. És important que redueixin el consum de sal sòdica, tant a l’hora de cuinar com d’amanir. Si no agrada menjar amb poca sal, es pot comprar sal potàssica i posar-ne un polsim.


 


–Encara que pugui semblar que són molts àpats o que hi ha massa menjar, cal saber que és molt més saludable fer 5 menjades i mesurar les racions: menjar poc i sovint. Això ajuda a mantenir el metabolisme actiu i s’aprofiten millor els nutrients.


–Si es fan dinars o sopars molt abundants, després es té molta son perquè l’organisme ha de fer massa esforç per fer la digestió.


–Els àpats indispensables són: l’esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar. El berenar i el sopar han de ser discrets i menys abundants que l’esmorzar i el dinar


–Si s’esmorza molt d’hora és recomanable fer un petit àpat  a mig matí, com els que s’indiquen al menú.


–Si se sopa d’hora i es va a dormir tard, es recomana prendre alguna cosa, com un got de llet fresca o un iogurt, que ajuden a agafar el son.


–Per a una bona nutrició és imprescindible bellugar-se: cal sortir i caminar i fer activitats fora de casa. El sofà  no és una bona companyia.


Esmorzar


Si per horaris no es fa l’àpat de mig matí, és aconsellable introduir la fruita a lesmorzar de primera hora i prendre el petit grapat de fruita seca amb les amanides o per postres del dinar.


 


Dinar


Sopar


Si no es pateix sobrepès o obesitat es pot prendre una culleradeta de mel amb la infusió, el iogurt o la llet, si es pateix sobrepès o obesitat s’ha de substituir el sucre i la mel per estèvia que és un endolcidor natural. La llet és el que més ajuda a agafar el son. S’aconsella a aquelles persones que els costa adormir-se.