Català Castellano

 


MENÚS DE TARDOR (2013)


Recomanacions generals:


–Aquests menús s’adrecen a les persones grans sanes, que no han de dur una dieta específica per cap malaltia crònica o passatgera.
–S’adreça a persones que poden menjar de tot i que, per tant, poden gaudir d’una dieta variada amb els productes propis de cada estació.
–Són menús pensats per a persones que no tenen problemes de pes, però a les quals els poden ajudar a mantenir el seu pes habitual.
–En el cas que algú tingui sobrepès o obesitat, caldrà que segueixi algunes indicacions, com la de suprimir el pa del dinar i el del sopar i fer racions més ajustades (sobretot de les fècules com la patata, l’arròs i la pasta).
–És imprescindible menjar verdura per dinar i per sopar: amanida, bullida, guisada, sofregida, rostida, escalivada, en purés i cremes o com a acompanyament. Que cadascú triï la verdura i la preparació que més li agradi i, si aconsegueix molta varietat, encara és millor.
–També s’indica que cal parar atenció a les racions de dolços (sucre, mel) que es poden afegir al cafè, llet i infusions. Si hi ha problemes de pes, en cas que agradi endolcir es recomana utilitzar edulcorants. Actualment es recomana l’estèvia (es pot comprar a les botigues) perquè és un edulcorant natural, i no artificial com la sacarina.
–Les persones que tenen hipertensió han de fer una dieta amb fruites i verdures, que són riques en potassi, el qual ajuda a regular la pressió arterial. És important que redueixin el consum de sal sòdica, tant a l’hora de cuinar com d’amanir. Si no agrada menjar amb poca sal, es pot comprar sal potàssica i posar-n’hi un polsim.


–Encara que pugui semblar que són molts àpats o que hi ha massa menjar, cal saber que és molt més saludable fer 5 menjades i mesurar les racions: menjar poc i sovint. Això ajuda a mantenir el metabolisme actiu i s’aprofiten millor els nutrients.
–Si es fan dinars o sopars molt abundants, després es té molta son, perquè l’organisme ha de fer massa esforç per fer la digestió.
–Els àpats indispensables són: l’esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar. El berenar i el sopar han de ser discrets i menys abundants que l’esmorzar i el dinar.
–Si s’esmorza molt d’hora, és recomanable fer un petit àpat a mig matí, com els que s’indiquen en el menú.
–Si se sopa d’hora i es va a dormir tard, es recomana prendre alguna cosa, com un got de llet o un iogurt, que ajuden a agafar el son.
–Per a una bona nutrició és imprescindible bellugar-se: cal sortir i caminar i fer activitats fora de casa. El sofà  no és una bona companyia.
BIBLIOGRAFIA DE LLIBRES DE RECEPTES


ADRIÀ, F. El menjar de la família. Barcelona: Ed. La Magrana, 2013


ADRIÀ, F, FUSTER V, CORBELLA J. La cuina de la salut. Barcelona: Ed. Planeta, 2010


BETRIU, P i M. PI. L’alimentació de les persones grans. Barcelona: Pòrtic, 2003


INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA. Corpus de la cuina catalana. Barcelona: Columna Ed, 2006


MIRALPEIX, A. Prepara tus menús para toda la semana. Barcelona: Randokm house Mondaodri, 2001


SEGUÍ, M. Cuinar és senzill. Barcelona: Edicions Gea, 1984