Català Castellano

Recomanacions generals


 – Aquests menús s’adrecen a les persones grans sanes, que no han de dur una dieta específica a causa de cap malaltia crònica o passatgera.


– Estan enfocats a persones que poden menjar de tot i, per tant, poden gaudir d’una dieta variada amb els productes propis de cada estació.


– Són menús pensats per a persones que no tenen problemes de pes, però que també poden ajudar a mantenir el pes habitual.


– Les persones que tinguin sobrepès o obesitat hauran de seguir algunes indicacions, com ara suprimir el pa del dinar i del sopar i fer racions més ajustades (sobretot de les fècules, com són la patata, l’arròs i la pasta).


– És imprescindible menjar verdura per dinar i per sopar: en amanida, bullida, guisada, sofregida, rostida, escalivada, en purés i cremes…


– Cal parar atenció a les racions de dolços (sucre, mel) que es poden afegir al cafè, llet i infusions. Si hi ha problemes de pes, en cas que agradi endolcir, es recomana utilitzar edulcorants. Actualment, es recomana l’estèvia (es pot comprar en botigues) perquè és un edulcorant natural (no com la sacarina, que és artificial).


– Encara que pugui semblar que són molts àpats o que hi ha massa menjar, cal saber que és molt més saludable fer cinc menjades i mesurar-ne les racions: menjar poc i sovint. Això ajuda a mantenir el metabolisme actiu i se n’aprofiten millor els nutrients.


– Si es fan dinars o sopars molt abundants, després es té molta son perquè l’organisme ha de fer massa esforç per fer la digestió.


– Els àpats indispensables són: l’esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar. El berenar i el sopar han de ser discrets i menys abundants que l’esmorzar i el dinar


– Si s’esmorza molt d’hora, és recomanable fer un petit àpat a mig matí, com els que s’indiquen en el menú.


– Si se sopa d’hora i es va a dormir tard, es recomana prendre, sobretot quan fa fred, alguna cosa calenta (com ara un got de llet), que ajudarà a agafar el son.


– Per a una bona nutrició, és imprescindible bellugar-se: cal sortir i caminar i fer activitats fora de casa. El sofà no és una bona companyia.


 Esmorzar


 


Dinar


Sopar