Català Castellano

L’any 1987, un grup de persones de la societat civil van crear amb molta il·lusió el projecte Amics de la Gent Gran, després d’haver conegut l’activitat que des de finals dels anys quaranta desenvolupava a França l’associació Les Petits Frères des Pauvres. Enguany, per tant, és el 30è aniversari de l’entitat, una data molt especial per a totes les persones que hi formem part, per l’alegria de la celebració i pel reconeixement que mereixen totes les persones que l’han feta possible.


Amics de la Gent Gran som una entitat de voluntariat que té com a missió lluitar contra la soledat i la marginació social de les persones grans mitjançant l’acció voluntària i la sensibilització de la societat. En aquests moments, 1.300 persones grans són acompanyades de manera regular, en una trentena de municipis de Catalunya, per 1.400 persones voluntàries. Al llarg d’aquests trenta anys, són innumerables les històries d’amistat viscudes i la importància que han tingut per a les persones grans en la seva darrera etapa de la vida.


Des de l’entitat, ja fa uns anys que hem volgut aprofundir més sobre el fenomen de la soledat en la vellesa, i per això vam organitzar dues jornades, una el 2011 i una altra el 2013. Ja ens va quedar clar aleshores que el tema és complex i, podríem dir, que la soledat com a terme o problemàtica també està “sola”, perquè hi ha poques investigacions centrades en aprofundir en el seu estudi. També vam voler relacionar la soledat en un context social difícil amb problemàtiques com les pensions, l’habitatge i la dependència.


Aquests dos darrers anys hem volgut trobar una fórmula que ens permetés anar més enllà, i hem dissenyat i constituït la iniciativa Observatori de la Soledat, que esdevé una plataforma d’anàlisi i un espai d’observació amb la finalitat de donar notorietat al fenomen de la soledat com a realitat complexa. Ens hem proposat donar a conèixer realitats i experiències, recollir informació escrita sobre estudis que parlin de la soledat, informar a la ciutadania de nous projectes i iniciatives en aquest àmbit i escriure i publicar sobre els elements que considerem prioritaris. És, per tant i sobretot, una iniciativa que vol esdevenir nucli de reflexió, tant dins de l’entitat com en el sector de la gent gran i en la societat en general.


Aquest any, i fins a la primavera del 2018, ens hem proposat començar a estudiar el fenomen de la soledat a partir de tres eixos: al llarg del cicle vital, en contextos culturals diferents i/o en transició, i els nexes o relacions entre la soledat i la pobresa. Per complir amb aquests objectius, estem organitzant tallers en què s’estudien els eixos de forma qualitativa, i també organitzem conferències amb persones expertes en la matèria per així compartir i entendre el fenomen des d’una vesant més acadèmica. Tot això ho podem fer perquè hem estat seleccionats en la convocatòria del projecte de reflexió del Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa”. I quina conseqüència tindrà tot plegat per a Amics de la Gent Gran? La idea és que ens serveixi per actualitzar els programes actuals de l’entitat, adaptant-los als resultats de les reflexions i a l’anàlisi que realitzarem.


Des de l’entitat, treballem en una comissió mixta formada per membres de l’equip tècnic i del Patronat, així com també per persones expertes de l’àmbit acadèmic per tal de fer arribar a la societat totes les noves informacions que analitzarem. Volem posar-les a disposició de la societat i per aquest motiu convidem a tothom a seguir-nos al compte de Twitter que hem obert @ObservaSoledad, així com a la pàgina web de l’entitat, www.amicsdelagentgran.org.


Albert Quiles i Martínez


Director gerent d’Amics de la Gent Gran