Català Castellano

L'ALIMENTACIÓ DURANT L'ESTIU.
RECEPTES PER CONSTRUIR UNA DIETA SALUDABLE
PRODUCTES DE TEMPORADA


Fruites d'estiu


Al juny encara hi ha cireres, albercocs, maduixetes i les peculiars peretes de St. Joan, que duren pocs dies.
Quan ens acostem al juliol i agost, és la temporada forta dels alvocats, les prunes, els préssecs, la nectarina, el paraguaià, la síndria, el meló, les móres silvestres, els gerds, les figues, les pomes, les peres i les ametlles. Després arriben les avellanes.
Al començament de setembre apareixen el mango, el raïm i la magrana.


Verdures d'estiu:


Al juny encara hi ha espàrrecs, cebes tendres i alls. És el bon moment de les patates, que duraran fins a la tardor.
Al juliol i l'agost, al pic de l'estiu: tomàquet, raves, cogombres, pastanagues, pebrots, albergínia, carbassó, ceba, mongeta tendra, blat de moro dolç, fonoll i enciam (ara n'hi ha tot l'any).
Al setembre apareixeran les primeres carbasses i la col xinesa.


 *Llet: que cadascú la prengui al seu gust: amb cafè normal, cafè descafeïnat, amb Eko, amb xocolata en pols, amb una cullerada de mel, amb una cullerada de sucre o sacarina… Si hi ha problemes de pes o de colesterol elevat, és millor prendre lactis semidesnatats o desnatats.
**Pa: es pot anar variant entre pa amb tomàquet amb un polsim de sal i un raig d’oli d’oliva verge, pa amb oli i sal, pa amb oli i sucre, pa amb mantega, pa sol, pa torrat, pa tou, pa integral…
***Mantega: menjar-ne si no es té el colesterol elevat. Si hi ha problemes de colesterol, prendre margarina o pa sol.*Fruites d'estiu: al juny encara hi ha cireres i albercocs i les peculiars peretes de sant Joan, que duren pocs dies. Quan ens acostem al juliol i agost és la temporada forta dels alvocats, les prunes, els préssecs, la nectarina, el paraguaià, la síndria, el meló, les móres silvestres, els gerds, les figues i les ametlles. Després arriben les pomes, les peres i les avellanes. Al començament de setembre apareixen el mango, el raïm i la magrana.
**Iogurt: pot ser natural amb una cullerada de sucre o de mel, amb trossos de fruita, de llet sencera, desnatat…


Si per horaris no es fa l’àpat de mig matí és aconsellable introduir la fruita a l’esmorzar de primera hora i afegir fruits secs a l’amanida.*Amanida amb verdures d'estiu: s’hi pot posar enciam, tomàquet, raves, ceba tendra, cogombres, pastanagues… i es poden amanir amb oli d’oliva verge, sal, vinagre de vi o de Mòdena o un raig de llimona al gust de cadascú.
**Empedrat: també es pot fer amb cigrons i s’hi posa ceba, pebrot cru, cogombre, tomàquet i olives negres.
***Amanida de patata bullida freda: es prepara el dia abans i es deixa a la nevera. Abans de servir-la s’hi afegeixen les verdures. Queda bé amb maionesa.
A l’estiu és el moment de les escalivades i les samfaines amb pebrots, carbassons i albergínies del temps.
Es pot menjar una mica de pa per dinar (2 llesques de barra)La infusió* es pot preparar i deixar a la nevera. El rooibos s’assembla al te, però és una planta diferent que no té efecte estimulant
**Gelat: si és cremós (de vainilla, nata, xocolata, xixona...) és una ració de lacti però no se'n pot abusar perquè també conté força greix. Si és de gel (taronja, llimona...) refresca però no conté el calci de la llet.Si hi ha problemes de sobrepès, a l’hora de sopar és aconsellable no menjar pa.
*Gaspatxo: pot ser casolà o comprar-lo envasat.
**Les cremes de verdura (carbassó, pastanaga…) no porten patata i s’hi afegeixen formatgets desnatats abans de triturar-les.El ressopó és optatiu i s’aconsella a aquelles persones que mengen poc o sopen molt d’hora i necessiten anar a dormir amb alguna cosa a l’estómac.