Català Castellano

Fruites que trobem tot lany


Depenent del cicle reproductiu d’alguns fruiters o del lloc on es cultiven, hi ha unes fruites que trobem tot l’any: la llimona, el plàtan, l’alvocat, el kiwi, la pinya i el mango. S’ha d’aprofitar aquesta disponibilitat.


–La llimona, el kiwi i el mango són molt riques en vitamina C, que és imprescindible per mantenir en bon estat el sistema immunitari i, fins l’arribada dels cítrics, en poden ser una bona alternativa


–El plàtan i l’alvocat són les dues fruites més riques en potassi i magnesi. El potassi ajuda a eliminar el sodi (el mineral que les persones hipertenses han de reduir) i evita que es pateixin rampes musculars. El magnesi és un mineral que ajuda a regular el trànsit intestinal, intervé en la formació del ossos i el bon estat dels nervis i els músculs


–L’alvocat es considera una fruita oleaginosa perquè conté greixos, però són greixos molt saludables


–Totes aquestes fruites tenen un alt contingut en fibra, indispensable per tenir un bon trànsit intestinal


 


Propietats de les fruites:


Les fruites són uns aliments d’origen vegetal primordials per a la bona alimentació i la nutrició de les persones.


–Tenen un alt contingut en aigua, per la qual cosa hidraten l’organisme.


–A diferència de les verdures, les fruites contenen hidrats de carboni perquè tenen sucres, com la fructosa, que li confereixen el gust dolç. Com més madura és la fruita, més contingut en sucres tindrà.


–Ens proporcionen fibra que ens ajuda a regular el trànsit intestinal.


–Les fruites contenen vitamines com la provitamina A, que es transforma en vitamina A dins de l’organisme i és essencial per a la conservació de la vista, la pell, els cabells, les mucoses; la vitamina C, que intervé en la formació del col·lagen de les articulacions, els ossos i les dents, i també en la formació de glòbuls rojos, a més d’afavorir la resistència a les infeccions i l’absorció del ferro. Tant la vitamina A com la C tenen propietats antioxidants. Hi ha fruites que també aporten àcid fòlic (que forma part del grup de la vitamina B) que intervé en la producció de glòbuls blancs i vermells, en la formació d’anticossos i en la síntesi de material genètic.


–Contenen minerals com el potassi, que l’organisme necessita per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i la regulació del to muscular, i també per regular l’equilibri de líquid de l’interior i de l’exterior de les cèl·lules. És per això que el potassi ajuda a eliminar el sodi, que té un efecte contrari sobre l’organisme, ja que acumula líquid. És per això que el sodi està contraindicat en els persones hipertenses. Un altre mineral abundant és el magnesi, que intervé en el funcionament dels budells (té un efecte laxant), els nervis i els músculs, forma part dels ossos i de les dents i millora la immunitat.


–Les fruites també contenen calci, però l’aprofitament d’aquest mineral, si procedeix dels productes vegetals, és molt baix, sobretot si el comparem amb l’aprofitament del calci provinent dels lactis.


–Hi ha fruites que contenen tanins, unes substàncies que tenen la capacitat de desinflamar la mucosa intestinal i poder astringent, per la qual cosa es recomanen en cas de diarrea. Se sap si una fruita conté tanins quan, en menjar-la, es produeix una sensació d’aspror al paladar.


–Com que algunes vitamines es destrueixen amb l’escalfor, les fruites en són una font important, ja que acostumem a menjar-nos-les crues.


 


Fruites de tardor


–La tardor és l’estació en què el dia es comença a escurçar, arriba la fresca i poden haver-hi pluges. Encara hi ha fruites refrescants, però n’arriben de noves que són més consistents.


–Moltes fruites de tardor tenen colors molt vius, és a dir, que ens aporten pigments amb acció antioxidant que ens ajuden a mantenir el sistema immune en bones condicions i a prevenir malalties com el càncer.


–Encara podrem aprofitar, al començament de l’estació, algunes fruites com els nabius, els gerds, les móres, les prunes, els préssecs (de Lleida i l’Aragó), el meló i la síndria. Totes tenen un gran poder antioxidant i s’acabaran aviat.


–A l’octubre arribaran les figues, una fruita rica en sucres, fibra i que conté antioxidants.


–Al setembre trobem la varietat de pera blanquilla, que és molt fina i sucosa. És una fruita amb un alt contingut en aigua i fibra. També conté potassi i tanins que tenen acció astringent. S’ha de collir verda i deixar-la madurar uns dies a casa.


–La varietat de poma golden supreme, grossa, rodona i groga, és de les primeres que arriba i que es troben durant aquesta estació. Aquesta fruita té un alt contingut en aigua (el 85%) i en fibra i ens aporta poques quilocalories. A més, és rica en uns elements fitoquímics, els flavonoides, que tenen propietats antioxidants. Si es menja crua, estimula el trànsit intestinal, i si es menja cuita o ratllada, com que produeix pectina (un suc espès i marronós), té efectes astringents.


–Una fruita típica de la tardor és el codony, baixa en calories i amb poc contingut en sucres, però com que no es pot consumir cru i s’acostuma a menjar en forma de confitura, el codonyat, el contingut en sucres augmenta considerablement. A part d’aportar potassi, el més interessant del codony és la gran quantitat de fibra que conté en forma de pectina, a més dels tanins (una substància amb gran poder astringent).


–Una altra fuita típica d’aquesta estació és la magrana, de color vermell viu,i per tant, rica en antioxidants. Conté poques calories, ja que té molta aigua. El mineral més abundant és el potassi, i destaca, també, la seva elevada quantitat de tanins.


–El raïm és molt representatiu d’aquesta estació. Les varietats per produir vi no són les mateixes que les que es consumeixen a taula, perquè han de tenir menys acidesa i menys sucre. Una de les varietats més populars és el raïm moscatell, que és molt apreciat per la seva dolçor, i l’anomenada italiana. Són fruites riques en sucre i que contenen una quantitat significativa d’àcid fòlic i de vitamina B6. A més, en el raïm conté diverses substàncies molt beneficioses, com ara els flavonoides i els tanins, amb efectes antioxidants i anticancerígens.


–El caqui és una fruita típica d’aquesta època. Conté molta quantitat d’aigua i de fibra (en forma de pectina). Del seu contingut en minerals destaca el potassi, i pel que fa a les vitamines, destaca la provitamina A i la C.


-Per acabar amb les fruites tradicionals, trobarem que, a la tardor, ens arriben les fruites més significatives de la següent estació, l’hivern: les taronges, les mandarines i les aranges, que són molt reconegudes pel seu elevat contingut en vitamina C i d’àcid cítric, que té una acció desinfectant. De taronges, a l’octubre ja se’n trobar la varietat navelina, i al novembre la navel. De mandarines, les primeres d’arribar són les de la varietat clementina.


–És important fer esment de les olives, perquè també són el fruit que es cull de l’olivera. Les olives representen la fruita oleaginosa per exel·lència. Són riques en greix, el millor i més beneficiós per a l’organisme: l’apreciat oli de l’oliva. Per això, tenen un elevat valor calòric comparades amb altres fruites, però el cert és que no es mengen en grans quantitats, i els beneficis de les seves propietats n’aconsellen un consum habitual però moderat. Actualment es poden trobar al mercat olives amb baix contingut en sal. A més de l’oli monoinsaturat, contenen vitamines com la A, la D, la K i, molt especialment, la vitamina E, amb un alt poder antioxidant. També tenen propietats laxants i són un activador del fetge i de la vesícula biliar.


–Un altre producte típic de la tardor són els fruits secs com ara l’avellana, l’ametlla, les castanyes, les nous i els pinyons, que es recol·lecten durant aquesta època. Tenen unes propietats molt beneficioses per a l’organisme, ja que contenen greixos saludables: els coneguts Omega3. A més són una font molt important de proteïna vegetal. Contenen gran quantitat de minerals (potassi, magnesi, calci i fòsfor) i de vitamines (com la A, el grup B i la E). Tenen un baix contingut en sal i ajuden a controlar els nivells de colesterol i triglicèrids en sang. Com que tenen un elevat valor calòric, se n’aconsella un consum habitual en poca quantitat. De tots ells, la nou és la que conté més greix, i la castanya és la que en conté menys però té més hidrats de carboni. Tots són rics en fibra.


 


Verdures de tot lany:


Actualment, trobem gairebé totes les verdures durant tot l’any, perquè s’utilitzen altres tècniques de cultiu com, per exemple, la d’hivernacle.


Així i tot, sempre és millor consumir els productes propis de temporada, perquè és quan són més gustosos.


 


Propietats de les verdures:


–Les verdures són uns aliments d’origen vegetal primordials per a la bona alimentació i nutrició de les persones


–Tenen un alt contingut en aigua, per la qual cosa hidraten l’organisme i tenen efectes diürètics


–Tenen un contingut molt baix en glúcids i proteïnes i no contenen greixos. Per això tenen un valor calòric baix


–Són una font d’obtenció de fibra que ens aporta nombrosos beneficis per a la nostra salut: regula el trànsit intestinal; dóna sensació de plenitud i evita que es mengi en excés; capta certes substàncies, com el colesterol, i evita que siguin absorbides; alenteix l’absorció dels sucres i dels greixos i per això és imprescindible en la dieta de les persones diabètiques o amb dislipèmies. A més, redueix significativament la possibilitat de patir un càncer de colon


–Són una de les principals fonts d’obtenció de carotenoides (que l’organisme transformarà en vitamina A); de vitamina C (que perd les seves propietats amb l’escalfor, per això cal menjar verdura crua en amanides) i de folats (o àcid fòlic) que és una de les vitamines del grup B que està present a les verdures de fulla verda i intervé en la formació de components de la sang, en el sistema immunitari i en la formació del material genètic


–Pel que fa als minerals, gairebé no contenen sodi (mineral primordial de la sal) i, en canvi, són molt riques en potassi (que ajuda a eliminar el sodi). A les persones hipertenses els convé consumir molta verdura


–Contenen ferro, que ens costa d’aprofitar. Per ajudar a absorbir-lo convé menjar una fruita àcida per postres


 


Verdures de tardor:


–Encara que trobem cebes i pastanagues tot l’any, el moment de collita és la primavera, i conserven la seva frescor durant l’estiu i fins a final d’any


–Podem aprofitar el final de temporada de la mongeta tendra gustosa i suau que comença a mitja primavera i s’allarga fins a finals de setembre


–A l’estiu i la tardor es fa la recol·lecció dels fruits de la família de las solanàcies: l’albergínia, els pebrots, els tomàquets i la patata. Encara que d’aquestes hortalisses en tinguem tot l’any al mercat, és durant l’estiu i la tardor que són més gustoses. La patata es considera un aliment farinaci pel seu contingut en hidrats de carboni, i també té fibra. Les diverses varietats de pebrots, l’albergínia i el tomàquet ens aporten una gran quantitat d’antioxidants que són els responsables dels pigments de colors vius que els caracteritza. Els antioxidants protegeixen l’organisme, reforcen el sistema immunitari i ajuden a prevenir l’aparició de malalties.


–Hi ha una altra família que dóna fruits a l’estiu i que encara podem consumir al principi de la tardor, la de la cucurbitàcies: la carbassa, el carbassó i el cogombre. Hi ha una varietat de carbassa de la tardor que té la pell gruixuda. Tant la carbassa com el carbassó aporten fibra soluble molt beneficiosa per als budells. El cogombre té un alt contingut en aigua i en vitamines. Pel seus colors, sabem que contenen vitamines antioxidants.


–Al setembre ens arriben les primeres collites de verdures, com ara els espinacs, la coliflor, el nap i els porros. A l’octubre ja podrem comprar les primeres carxofes i les cols de Brussel·les, i al novembre entrarem de ple en les verdures de tardor, amb l’arribada de les bledes, els cards, els espàrrecs verds i el fonoll. El mes de desembre iniciaran la seva temporada les verdures més d’hivern com la col, el bròquil i l’api. Totes aquestes verdures són riques en fibra i potassi, i les de fulla de color verd intens contenen gran quantitat d’àcid fòlic


–Molt propi d’aquesta estació és el moniato. Sovint se’l compara amb la patata perquè també és un tubercle, però té millors propietats nutricionals perquè conté més proteïnes i més contingut en vitamines A, E i àcid fòlic


–En aquesta època apareixen les endívies de conreu (no d’hivernacle). A finals de tardor trobarem les escaroles i els enciams. Totes aquestes verdures de fulla verda contenen molta aigua i fibra i aporten poquíssimes quilocalories. També són molt riques en àcid fòlic, molt necessari per a les noies joves en edat fèrtil que vulguin tenir un fill, ja que intervé en la formació del material genètic


–Per acabar, una verdura molt representativa de la tardor són els bolets: ceps, llenegues, moixernons, rovellons, rossinyols, xampinyons… Tenen un alt contingut en aigua, fibra, proteïnes, vitamines (la C, la D, i del grup B) i minerals (potassi, calci, magnesi, fòsfor, iode i zinc)