Català Castellano

El colesterol és una substancia greixosa que es troba de manera natural a l’organisme. Forma part de les membranes cel·lulars i intervé en molts processos vitals, com per exemple en la producció de determinades hormones.


El colesterol es produeix al fetge, i una petita part s’obté per la dieta. Com que el colesterol no es pot dissoldre en la sang, que és un mitjà aquós, perquè els teixits el puguin utilitzar s’ha de distribuir unint-se a proteïnes, formant les anomenades lipoproteïnes. Les lipoproteïnes de baixa densitat (LDL) són les encarregades de portar el colesterol als diferents òrgans i teixits que han de fer-ne ús. Les lipoproteïnes d’alta densitat (HDL) són les encarregades de recollir el colesterol als òrgans i teixits, perquè a través del fetge sigui eliminat pel líquid biliar.


Un excés de colesterol pot facilitar que es dipositi a les arteries i generi plaques d’ateroma, el que anomenem aterosclerosi. Aquesta és la malaltia que, tot obstruint les artèries, provoca lesions als diferents òrgans afectats, perquè dificulta que hi arribi la sang, i per tant l’oxigen i els nutrients que necessiten. Segons els òrgans afectats, hi pot aparèixer una cardiopatia isquèmica (amb angina de pit o infart de miocardi), una malaltia vascular cerebral (amb un ictus o una demència vascular), una malaltia vascular arterial perifèrica (amb dolor per claudicació intermitent a les cames), etc.


El colesterol alt, un nivell massa alt de les LDL o un nivell massa baix de les HDL, són condicions o factors de risc cardiovasculars i, per tant, afavoreixen o, com el seu nom indica, augmenten el risc de patir malalties cardiovasculars. També són factors de risc cardiovasculars l’augment dels triglicèrids, la hipertensió arterial, l’obesitat, la diabetis, el tabaquisme o el sedentarisme.


Per què tenim el colesterol alt? La probabilitat de tenir un colesterol alt augmenta amb l’edat. Hi ha famílies que tenen més tendència a tenir-lo elevat perquè hi ha un component hereditari en el seu metabolisme que fa que augmenti el colesterol en la seva sang. Això no ho podem modificar, però hi ha altres factors sobre les quals sí podem intervenir. Fonamentalment són la dieta que conté aliments amb colesterol, greixos saturats o àcids grassos “trans”, i el sobrepès.


Què hem de fer per reduir el colesterol o perquè no augmenti? Cal dir que les mesures que prenguem no han d’afectar només el colesterol sinó tots els factors de risc cardiovascular. Per tant, caldria mantenir el pes adequat, deixar de fumar, fer exercici, tractar la hipertensió si n’hi ha, etc. En aquest article, fem referència, però, només al colesterol. Per prevenir o tractar l’augment de colesterol o de lipoproteïnes LDL a la sang, les dues mesures més importants són la dieta i l’exercici físic. De vegades no n’hi ha prou amb modificar aquests hàbits de vida, i cal recórrer a medicaments que ens prescriurà el nostre metge.


L’exercici físic és molt important, en general, per reduir els factors de risc cardiovasculars, i especialment per lluitar contra el colesterol alt i el sobrepès. Amb aquest objectiu, cal practicar un exercici moderat de tipus aeròbic, com ara caminar, córrer, nedar, ballar, etc., un mínim de 150 minuts a la setmana, distribuïts en un mínim de 3 dies a la setmana.


Una dieta equilibrada i variada, com l’anomenada dieta mediterrània −que inclou el consum de productes frescos, verdures i hortalisses, peix, fruita i fruita seca i un consum moderat o baix de sucres refinats, plats elaborats, pastissos i carn vermella, i que utilitza l’oli d’oliva− ja respon adequadament a les recomanacions per prevenir l’excés de colesterol. Així i tot, alguns consells sobre els greixos són especialment importants en aquests casos.


Cal fer una dieta baixa en greixos saturats, que es troben en forma sòlida en la carn, el llard, la mantega o els embotits (la part blanca). També els trobem als olis vegetals de palma i coco que s'utilitzen per fer patates xips i altres snacks i que contenen àcids grassos “trans”.


També s’ha de reduir el consum d’aliments rics en colesterol, que es troba en els aliments d’origen animal: carns, peixos, ous, lactis…


D’altra banda, cal augmentar la ingesta dels greixos insaturats, que contribueixen a augmentar el colesterol HDL i que trobem als olis líquids d’oliva i gira-sol, al peix blau (el que anomenem Omega 3) i també a la fruita seca de closca, com les nous, les avellanes i les ametlles.


L’exercici físic i la dieta també ens ajudaran a reduir el sobrepès, que no sols és un factor de risc cardiovascular en si mateix sinó també un dels factors que afavoreix l’excés de greixos en la sang.


Tenint en compte que les malalties cardiovasculars són una de les principals causes de discapacitat, d’ingrés hospitalari i de mort, actuar sobre els factors de risc cardiovascular és un dels pilars per aconseguir un envelliment més saludable i satisfactori.


Antoni Salvà


Fundació Salut i Envelliment-UAB