Català Castellano

-          Vostè va estudiar Medicina, per què va orientar la seva dedicació professional i d’investigació a l’àmbit del son? Va ser per casualitat. Quan feia l’especialitat de Pediatria i Neurofisiologia havíem de realitzar electroencefalogrames a nens i, perquè anessin bé, havíem d’esperar que el nen s’adormís. D’aquesta manera va començar el meu interès pel son.


-          Per què és important dormir bé?  El son és un taller de reparació, restauració i memorització. És el més important que fem al llarg de la nostra vida. Dormim per estar desperts.


-          Necessiten dormir les mateixes hores els nens, els joves, els adults o les persones grans? Entenent que el son és un taller, les hores necessàries estan en funció de l’edat. Un nen de 6 anys necessita 11 hores; un adolescent, 9 hores; un adult, 8 hores, i a partir dels 65 anys necessitem de 6 a 7 hores.


-          Quines pautes hauríem de seguir abans d’anar a dormir per propiciar un bon descans? Tot allò que ens ajudi a desconnectar. Per dormir bé ens hem de preparar 2 o 3 hores abans d’anar a dormir. Podem fer algunes tècniques de relaxació que ens ajudin a deixar anar les tensions, l’ansietat i l’excés d’informació que hem acumulat durant el dia. En el llibre Que no te quiten el sueño ho trobareu més especificat.


-          Un dels trets que caracteritzen la cultura mediterrània és fer la migdiada, és un hàbit saludable? Quina durada s’aconsella? La migdiada és una necessitat del cervell, 8 hores després de llevar-nos, el cervell necessita descansar breument, per això la migdiada ha de ser curta, màxim 30 minuts, i és molt recomanable per a tots aquells que la poden fer.


-          L’alimentació i l’activitat física són hàbits saludables que s’aprenen de la família i a l’escola. Dormir bé és també un hàbit que hem d’ensenyar i propiciar?  Això està demostrat científicament. S’ha d’ensenyar a seguir uns horaris regulars tant a l’hora d’anar a dormir com a la de llevar-se, i que el dormitori és un espai per dormir i no una prolongació de l’oficina. Cal tenir cura de la llum, i hem de ser conscients que el silenci i una temperatura adequada són fonamentals per a un bon descans.


-          Ens podria explicar en què consisteix el mètode Estivill? Us parlaré de les 5 regles d’or del mètode aplicat a bebès. 1) Alimentar el nen sempre que es pugui al mateix lloc, amb llum i música ambiental i a una temperatura agradable. El bebè ha d’estar despert durant la menja. 2) Després de menjar, hem de tenir el bebè despert durant 15 minuts; això afavorirà l’expulsió dels gasos. 3) Quan canviem el bolquer al bebè, hem de parlar-li, somriure’l i acaronar-lo. 4) Després de canviar el bolquer, hem de posar el bebè al seu llit, sempre despert perquè aprengui a dormir sol. No hem d’adormir-lo mai en braços ni bressolar-lo. 5) És molt convenient que la mare segueixi els mateixos horaris de son que el nen. Un factor causant de la depressió postpart és la manca de son.


-          Quins són els principals serveis que ofereix la Clínica del Sueño Estivill, que vostè dirigeix? Visites mèdiques amb mètodes d’exploració del son, àrea d’investigació, àrea de difusió i una àrea farmacològica.


-          Quines són les principals patologies del son? Citaré les més freqüents: insomni, síndrome d’apnea, narcolèpsia, síndrome de les cames inquietes, patologies del ritme cardíac i síndrome de privació del son.


-          Per què es ronca? Com és pot evitar? El 95 % de la població ronca, ho fan més els homes que les dones, però la proporció de dones s’incrementa després de la menopausa. Roncar és un senyal anòmal que només es produeix quan dormim. El ronc és conseqüència de la vibració dels teixits tous de l’orofaringe, produït per l’augment de velocitat del pas de l’aire per un espai col·lapsat. Cal un bon diagnòstic per poder valorar quina és la millor manera de tractar-lo.


-          Vostè és autor de moltes publicacions i llibres. Duermete niño és el llibre que ha tingut més impacte i que s’ha traduït a més idiomes. A què ho atribueix? Al fet que el que expliquem no és cap opinió o teoria, sinó simplement els descobriments científics sobre el son. Això fa que tots els pares o educadors que segueixin les normes que proposem aconsegueixin que els nens aprenguin a dormir correctament.


-          I per últim, completi la frase “Fer-se gran és…”. Viure la vida.