El fred
A l’hivern, la despesa energètica del nostre organisme augmenta, ja que hem de mantenir la temperatura corporal encara que l’entorn sigui més fred. En la geografia catalana hi ha força variabilitat climàtica: a la costa i al sud, les temperatures són temperades, però, a les comarques de l’interior i a les zones pirinenques, l’hivern és més viu. De totes maneres, les condicions dels habitatges han canviat molt i en la major part dels indrets estan condicionats per no passar-hi fred.
La cuina de l’hivern
A l’hivern és aconsellable menjar plats calents: ajuden a regular la temperatura del cos i ens donen confort, alhora que activen el metabolisme, la qual cosa fa que la digestió i la metabolització dels nutrients siguin òptimes.
Els plats ideals per a aquesta època són les sopes de tot tipus, les cremes de verdura, els plats sucosos (com ara els estofats suaus), la cuina feta al forn (patates, verdures escalivades, pollastre, peix, xai…).
Els àpats
És important que, tant per sopar com per dinar, preparem sempre un primer i un segon plat, que han de ser plats calents.
Dinar
El dinar és l’àpat central de la nostra cultura i, per això, també és el més abundant.
Els primers plats habituals són:
– Pasta de tot tipus: macarrons, espaguetis o altres pastes servides amb salsa de tomàquet natural, amb verdures saltades, amb formatge ratllat, amb un raig d’oli d’oliva i orenga…
– Llegums: saltats amb all i julivert, amb un raig d’oli, estofats amb verdures, estofats amb xoriço…
– Arròs: bullit i sucós, bullit i escorregut, a la cassola, en paella…
– Patates: al forn, bullides, estofades…
Els segons plats habituals:
– Pollastre, porc, vedella o peix cuinats de diferents maneres: rostits, al forn, a la planxa…
– Els ous en forma de truita, ou dur…
Acompanyaments:
– Un plat petit d’amanida, verdura escalivada, unes carxofes al forn…
Sopar
El sopar ha de ser l’àpat més lleuger per tal que la digestió no sigui complicada i així puguem agafar bé el son i no ens destorbi el descans nocturn.
Els primers plats habituals són:
– Sopes de tot tipus: escaldada, de pasta, d’arròs, de verdures juliana, barrejada…
– Verdura bullida: mongeta tendra, pastanaga, bledes, col, etc., acompanyades de patates.
– Cremes de verdures: de carbassa, de carbassó, de porros, de bolets…
Els segons plats habituals són:
– Ous: fets en truita a la francesa o amb verdures, fets amb menys rovells i amb més clares, ous passats per aigua, ous escaldats o poché…
– Un filet de peix o de pollastre a la planxa.
Els àpats de les festes
Per a aquestes dates es fan diverses celebracions, com ara la de la nit de Nadal, el dia Nadal, el de Sant Esteve, la nit de cap d’any, el dia de cap d’any o el dia de Reis. Són festes assenyalades que s’acostumen a celebrar al voltant de la taula, una taula plena de menjar i ben regada amb bona beguda. És important celebrar les festes i gaudir-ne, i, per això, cal ser moderat amb les racions dels plats i amb les begudes per tal de no fer excessos que després ens poden passar factura.
En general, s’acostuma a fer un bon aperitiu abans de cada àpat festiu, amb pica-pica, refrescs i altres begudes. Després es fan el primer i el segon plat i, per acabar, les postres típiques d’aquestes dates, que són molt calòriques (neules, torrons, polvorons, massapans, tortell de Reis…).
Consells per gaudir dels àpats nadalencs i poder menjar de tot
– Feu aperitius moderats perquè, com que és el primer que surt a taula, hi ha gana i és un tipus de menjar que fa gràcia, és molt fàcil menjar-ne molt com si ja fos un primer plat. Per això, cal ser moderat tant en la varietat com en la quantitat de productes del pica-pica.
– Seria bo que cadascú decidís, des del principi, quina beguda triarà i quants gots (en el cas dels refrescs i la cervesa) o quantes copes (en el cas del vi i del cava) es permet beure. Cadascú sap quina és la quantitat que li va bé i en quin moment la beguda ja és excessiva.
– No repetiu ni del primer ni del segon plat per tal de poder tastar les postres.
– Feu un tast dels dolços típics de Nadal sense repetir-ne de cap.
– Beveu una tassa de cafè i eviteu els licors.
Consells dietètics per compensar els àpats nadalencs
Després d’un bon dinar de festa, el sopar no pot ser com el de qualsevol altre dia de la setmana i, segurament, no cal que es faci un sopar amb primer i segon plat. De vegades, cal menjar alguna cosa per poder prendre’s la medicació. El més aconsellable és triar una o més d’aquestes opcions:
– Una torrada amb un raig d’oli d’oliva i una llenca de gall dindi o pernil cuit.
– Un iogurt o un got de llet (tèbia, calenta…).
– Una o dues peces de fruita.
A les persones que no vulguin menjar res, se’ls pot recomanar fer-se una infusió de les herbes que més li agradin: poliol, camamilla, anís estrellat, roibos, preparats amb barreja d’ingredients.
L’àpat de l’endemà d’una festa
L’esmorzar ha de ser l’habitual. El dinar ha de ser lleuger, com si es tractés d’un sopar. Els plats recomanats són:
– Verdura bullida, cremes de verdures, sopes lleugeres, pollastre o peix a la planxa i fruita.
– És millor no menjar cap dolç nadalenc.
– Beveu aigua i deixeu de banda les refrescs i els vins.
Per tal de compensar els excessos de les celebracions, és molt important sortir a caminar cada dia mitja hora. Si no es pot fer la caminada en les dates assenyalades, val la pena fer-la l’endemà.