• Quan em diuen que sóc massa vell per fer una cosa, procuro fer-la de seguida.PABLO PICASSO
  • L'art d'envellir és l'art de conservar alguna esperança.ANDRÉ MAUROIS
  • Els que en realitat estimen la vida són aquells que estan envellint.SÓFOCLES
  • En la joventut aprenem, en la vellesa entenem.MARIE VON EBNER ESCHENBACH
Menús d’hivern 2014

Menús d’hivern 2014

Recomanacions generals:

 

– Aquests menús s’adrecen a les persones grans sanes, que no han de dur una dieta específica a causa de cap malaltia crònica o passatgera.

– S’adrecen a persones que poden menjar de tot i, per tant, poden gaudir d’una dieta variada amb els productes propis de cada estació.

– Són menús pensats per a persones que no tenen problemes de pes, però que els poden ajudar a mantenir el seu pes habitual.

– En el cas que algú tingui sobrepès o obesitat, caldrà que segueixi algunes indicacions, com ara suprimir el pa del dinar i del sopar i fer racions més ajustades (sobretot de les fècules com són la patata, l’arròs i la pasta).

– És imprescindible menjar verdura per dinar i per sopar: en amanida, bullida, guisada, sofregida, rostida, escalivada, en purés i cremes o per acompanyar. Cadascú pot triar la verdura i la preparació que més li agradi i, si aconsegueix molta varietat, encara és millor.

– També s’indica que cal parar atenció a les racions de dolços (sucre, mel) que es poden afegir al cafè, llet i infusions. Si hi ha problemes de pes, en cas que agradi endolcir, es recomana utilitzar edulcorants. Actualment, es recomana l’estèvia (es pot comprar a les botigues habituals) perquè és un edulcorant natural, no és artificial com la sacarina.

– Les persones que tenen hipertensió han de fer una dieta amb fruites i verdures que són riques en potassi, que ajuda a regular la pressió arterial. És important que redueixin el consum de sal sòdica, tant a l’hora de cuinar com d’amanir. Si no agrada menjar amb poca sal, es pot comprar sal potàssica i posar-ne una espurna.

 

– Encara que pugui semblar que són molts àpats o que hi ha massa menjar, cal saber que és molt més saludable fer 5 menjades i mesurar-ne les racions: menjar poc i sovint. Això ajuda a mantenir el metabolisme actiu i s’aprofiten millor els nutrients.

– Si es fan dinars o sopars molt abundants, després es té molta son, perquè l’organisme ha de fer massa esforç per fer la digestió.

– Els àpats indispensables són: l’esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar. El berenar i el sopar han de ser discrets, i menys abundants que l’esmorzar i el dinar.

– Si s’esmorza molt d’hora, és recomanable fer un petit àpat a mig matí, com els que s’indiquen en el menú.

– Si se sopa d’hora i es va a dormir tard, es recomana prendre alguna cosa, com un got de llet o un iogurt que ajuden a agafar el son.

– Per a una bona nutrició és imprescindible bellugar-se: cal sortir i caminar i fer activitats fora de casa. El sofà no és una bona companyia.

Recomendaciones generales:

– Estos menús se dirigen a las personas mayores sanas, que no deben llevar una dieta específica debido a enfermedad crónica o pasajera.

– Se dirigen a personas que pueden comer de todo y, por tanto, pueden disfrutar de una dieta variada con los productos propios de cada estación.

– Son menús pensados ​​por personas que no tienen problemas de peso, pero que les pueden ayudar a mantener su peso habitual.

– En caso de que alguien tenga sobrepeso u obesidad, será necesario que siga algunas indicaciones, tales como suprimir el pan de la comida y de la cena y hacer raciones más ajustadas (sobre todo de las féculas como son la patata, el arroz y la pasta).

– Es imprescindible comer verdura para el almuerzo y cena: en ensalada, hervida, guisada, sofrito, asada, escalivada, en purés y cremas o para acompañar. Cada uno puede elegir la verdura y la preparación que más le guste y, si consigue mucha variedad, aunque es mejor.

– También se indica que hay que prestar atención a las raciones de dulces (azúcar, miel) que se pueden añadir al café, leche e infusiones. Si hay problemas de peso, en caso de que guste endulzar, se recomienda utilizar edulcorantes. Actualmente, se recomienda la estevia (se puede comprar en las tiendas habituales) porque es un edulcorante natural, no es artificial como la sacarina.

– Las personas que tienen hipertensión deben hacer una dieta con frutas y verduras que son ricas en potasio, que ayuda a regular la presión arterial. Es importante que reduzcan el consumo de sal sódica, tanto a la hora de cocinar como de ensalada. Si no gusta comer con poca sal, se puede comprar sal potásica y poner una chispa.

– Aunque pueda parecer que son muchas comidas o que hay demasiada comida, hay que saber que es mucho más saludable hacer 5 comidas y medir las raciones:  comer poco ya menudo . Esto ayuda a mantener el metabolismo activo y se aprovechan mejor los nutrientes.

– Si se hacen comidas o cenas muy abundantes, luego se tiene mucho sueño, porque el organismo tiene que hacer demasiado esfuerzo para hacer la digestión.

– Las comidas indispensables son: el desayuno, el almuerzo, la merienda y la cena. La merienda y la cena deben ser discretos, y menos abundantes que el desayuno y el almuerzo.

– Si se desayuna muy temprano, es recomendable hacer una pequeña comida a media mañana, como los que se indican en el menú.

– Si se cena temprano y se va a dormir tarde, se recomienda tomar algo, como un vaso de leche o un yogur que ayudan a conciliar el sueño.

– Para una buena nutrición es imprescindible moverse: hay que salir y caminar y hacer actividades fuera de casa. El sofá no es una buena compañía.