• Quan em diuen que sóc massa vell per fer una cosa, procuro fer-la de seguida.PABLO PICASSO
  • L'art d'envellir és l'art de conservar alguna esperança.ANDRÉ MAUROIS
  • Els que en realitat estimen la vida són aquells que estan envellint.SÓFOCLES
  • En la joventut aprenem, en la vellesa entenem.MARIE VON EBNER ESCHENBACH
Menús d’estiu 2013

Menús d’estiu 2013

Recomanacions generals:

 

–Aquests menús s’adrecen a les persones grans sanes, que no han de seguir una dieta específica a causa de cap malaltia, crònica  o passatgera.

–S’adreça a persones que poden menjar de tot i, per tant, poden gaudir d’una dieta variada amb els productes propis de cada estació.

–Són menús pensats per a persones que no tenen problemes de pes, però que els poden ajudar a mantenir el seu pes habitual.

–En el cas que algú tingui sobrepès o obesitat, caldrà que se segueixin algunes indiciacions, com la de suprimir el pa del dinar i del sopar i fer racions més ajustades (sobretot de fècules com la patata, l’arròs i la pasta).

–És imprescindible menjar verdura per dinar i per sopar: amanida, bullida, guisada, sofregida, rostida, escalivada, en purés i cremes...

–També s’indica que cal parar atenció a les racions de dolços (sucre, mel) que es poden afegir al cafè, llet i infusions. Si hi ha problemes de pes, en cas que agradi endolcir es recomana utilitzar edulcorants. Actualment es recomana l’estèvia (es pot comprar en botigues) perquè és un edulcorant natural, no és artificial com la sacarina.

–Les persones que tenen hipertensió han de fer una dieta amb fruites i verdures que són riques en potassi, que ajuda a regular la pressió arterial. És important que redueixin el consum de sal sòdica, tant a l’hora de cuinar com d’amanir. Si no agrada menjar amb poca sal, es pot comprar sal potàssica i posar-ne un polsim.

 

–Encara que pugui semblar que són molts àpats o que hi ha massa menjar, cal saber que és molt més saludable fer 5 menjades i mesurar les racions: menjar poc i sovint. Això ajuda a mantenir el metabolisme actiu i s’aprofiten millor els nutrients.

–Si es fan dinars o sopars molt abundants, després es té molta son perquè l’organisme ha de fer massa esforç per fer la digestió.

–Els àpats indispensables són: l’esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar. El berenar i el sopar han de ser discrets i menys abundants que l’esmorzar i el dinar

–Si s’esmorza molt d’hora és recomanable fer un petit àpat  a mig matí, com els que s’indiquen al menú.

–Si se sopa d’hora i es va a dormir tard, es recomana prendre alguna cosa, com un got de llet fresca o un iogurt, que ajuden a agafar el son.

–Per a una bona nutrició és imprescindible bellugar-se: cal sortir i caminar i fer activitats fora de casa. El sofà  no és una bona companyia.

Esmorzar

Si per horaris no es fa l’àpat de mig matíés aconsellable introduir la fruita a lesmorzar de primera hora i prendre el petit grapat de fruita seca amb les amanides o per postres del dinar.

 

Dinar

Sopar

Si no es pateix sobrepès o obesitat es pot prendre una culleradeta de mel amb la infusió, el iogurt o la llet, si es pateix sobrepès o obesitat s’ha de substituir el sucre i la mel per estèvia que és un endolcidor natural. La llet és el que més ajuda a agafar el son. S’aconsella a aquelles persones que els costa adormir-se.

 

Recomendaciones generales:

 

-Estos menús dirigen a las personas mayores sanas, que no deben seguir una dieta específica debido a enfermedad, crónica o pasajera.

-S’adreça personas que pueden comer de todo y, por tanto, pueden disfrutar de una dieta variada con los productos propios de cada estación.

-Son menús pensados ​​para personas que no tienen problemas de peso, pero que les pueden ayudar a mantener su peso habitual.

-En el caso de que alguien tenga sobrepeso u obesidad, será necesario que se sigan algunas indiciacions, como la de suprimir el pan de la comida y de la cena y hacer raciones más ajustadas (sobre todo de féculas como la patata, el arroz y la pasta).

-Es imprescindible comer verdura para el almuerzo y cena: ensalada, hervida, guisada, sofrito, asada, escalivada, en purés y cremas …

-También se indica que hay que prestar atención a las raciones de dulces (azúcar, miel) que se pueden añadir al café, leche e infusiones. Si hay problemas de peso, en caso de que guste endulzar se recomienda utilizar edulcorantes. Actualmente se recomienda la estevia (se puede comprar en tiendas) porque es un edulcorante natural, no es artificial como la sacarina.

-Las personas que tienen hipertensión deben hacer una dieta con frutas y verduras que son ricas en potasio, que ayuda a regular la presión arterial. Es importante que reduzcan el consumo de sal sódica, tanto a la hora de cocinar como de ensalada. Si no gusta comer con poca sal, se puede comprar sal potásica y poner una pizca.

 

-Aunque pueda parecer que son muchas comidas o que hay demasiada comida, hay que saber que es mucho más saludable hacer 5 comidas y medir las raciones:  comer poco ya menudo . Esto ayuda a mantener el metabolismo activo y se aprovechan mejor los nutrientes.

-Si se hacen comidas o cenas muy abundantes, luego se tiene mucho sueño porque el organismo tiene que hacer demasiado esfuerzo para hacer la digestión.

-Los comidas indispensables son: el desayuno, el almuerzo, la merienda y la cena. La merienda y la cena deben ser discretos y menos abundantes que el desayuno y el almuerzo

-Si se desayuna muy temprano es recomendable hacer una pequeña comida a media mañana, como los que se indican en el menú.

-Si se cena temprano y se va a dormir tarde, se recomienda tomar algo, como un vaso de leche fresca o un yogur, que ayudan a conciliar el sueño.

-Para una buena nutrición es imprescindible moverse: hay que salir y caminar y hacer actividades fuera de casa. El sofá no es una buena compañía.

desayuno

Si por horarios no se hace á pat de medio mate í ,  é es aconsejable introducir la fruta en el ‘ desayuno de primera hora  y tomar el pequeño puñado de frutos secos con las ensaladas o de postre de la comida.

 

comida
cena

Si no se sufre sobrepeso u obesidad se puede tomar una cucharadita de miel con la infusión, el yogur o la leche, si se sufre sobrepeso u obesidad se debe sustituir el azúcar y la miel para estevia que es un endulzante natural. La leche es lo que más ayuda a conciliar el sueño. Se aconseja a aquellas personas que les cuesta dormirse.