• Quan em diuen que sóc massa vell per fer una cosa, procuro fer-la de seguida.PABLO PICASSO
  • L'art d'envellir és l'art de conservar alguna esperança.ANDRÉ MAUROIS
  • Els que en realitat estimen la vida són aquells que estan envellint.SÓFOCLES
  • En la joventut aprenem, en la vellesa entenem.MARIE VON EBNER ESCHENBACH
Menús de primavera 2014

Menús de primavera 2014

Recomanacions generals

– Aquests menús s’adrecen a les persones grans sanes, que no han de dur una dieta específica a causa de cap malaltia crònica o passatgera, que poden menjar de tot i, per tant, poden gaudir d’una dieta variada amb els productes propis de cada estació.

– Són menús pensats per a qui no té problemes de pes, però també són menús que poden ajudar a mantenir el pes habitual.

– Les persones que tinguin sobrepès o obesitat han de seguir algunes indicacions, com ara suprimir el pa del dinar i del sopar i fer racions més ajustades (sobretot de les fècules, com són la patata, l’arròs i la pasta).

– És imprescindible menjar verdura per dinar i per sopar: en amanida, bullida, guisada, sofregida, rostida, escalivada, en purés i cremes…

– També cal parar atenció a la quantitat de sucre o mel que es pot afegir al cafè, llet, infusions i iogurts. Si hi ha problemes de pes, en cas que agradi endolcir, és millor utilitzar edulcorants. Actualment, es recomana l’estèvia (es pot comprar a moltes botigues), perquè és un edulcorant natural, al contrari que la sacarina, que és artificial.

 

Cinc àpats

– Encara que pugui semblar que són molts àpats o que hi ha massa menjar, cal saber que és molt més saludable fer cinc menjades i mesurar-ne les racions: menjar poc i sovint. Això ajuda a mantenir el metabolisme actiu i a aprofitar millor els nutrients.

– Si es fan dinars o sopars molt abundants, després es té molta son perquè l’organisme ha de fer massa esforç per fer la digestió.

– Els àpats indispensables són: l’esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar. El berenar i el sopar han de ser discrets i menys abundants que l’esmorzar i el dinar.

– Si s’esmorza molt d’hora, és recomanable fer un petit àpat a mig matí, com els que s’indiquen en el menú.

– Si se sopa d’hora i es va a dormir tard, es recomana prendre, sobretot quan fa fred, alguna cosa calenta (com ara un got de llet), que ajuda a agafar el son.

– Per a una bona nutrició és imprescindible bellugar-se: cal sortir i caminar i fer activitats fora de casa. El sofà no és una bona companyia.

 

Fruites de primavera

– Les fruites de temporada de primavera són les següents: encara hi ha maduixots, rics en vitamina C, i arriben les prunes, que són una font important de fibra i antioxidants. Cap a l’abril, apareixen els nespres, que duren poc, i després els albercocs. Entre el maig i el juny podem gaudir de les cireres i els nabius, dues fruites vermelles molt riques en antioxidants.

– Fins que no arribi la calor, mentre encara hi hagi taronges, podem aprofitar-nos-en, tant per menjar-les com per fer-ne suc.

– Al final de la temporada, trobem melons i síndries, que aconsegueixen la millor dolçor a l’estiu.

– Durant tot l’any, trobem llimones, plàtans, kiwis, pinyes i alvocats.

Verdures de primavera

– Si encara fa una mica de fresca, podem aprofitar cols, bròquils, carxofes, bledes, espinacs, porros, faves i pèsols, que desapareixen quan arriba el bon temps.

– Aquesta és la millor època de l’enciam i dels raves per fer amanides.

– La primavera és el millor moment per collir cebespastanaguesmongeta tendra i espàrrecs verds.

esmorzar

 

dinar

sopar

 

Receptes de Quaresma

 Coca de recapte (4 persones)

INGREDIENTS

Per a la massa:

400 g de farina

150 g d’aigua

1 cullerada sopera de llevat

1 cullerada de postres de sal

 Per al farciment:

4 cebes trinxades

3 pebrots escalivats

2 albergínies escalivades

2 tomàquets madurs trinxats

4 sardines o arengades

oli d’oliva

 PREPARACIÓ

Desfeu el llevat amb aigua tèbia i afegiu-hi la sal.

Feu un volcà amb la farina, afegiu-hi el llevat i barregeu-ho.

Treballeu la barreja fins a obtenir una massa homogènia; deixeu-la reposar tapada amb un tovalló fins que dobli el seu volum.

Feu un sofregit amb la ceba i els tomàquets.

Estireu la pasta de forma allargada i repartiu-hi per sobre el sofregit i les verdures escalivades.

Poseu-hi una espurna de sal i les sardines.

Enforneu-ho fins que estigui cuit.

 Si no es vol fer la massa, se’n pot comprar una de feta vigilant que no dugui greixos hidrogenats (que són perjudicials). Ho podreu saber llegint la llista dels ingredients.

 

Bunyols de bacallà (4 persones)

INGREDIENTS

200 g de bacallà dessalat

2 ous

200 mL de llet

200 g de farina

1 cullerada de llevat

all

julivert

sal

oli d’oliva

 PREPARACIÓ

En un bol barregeu la farina, el llevat, la llet i els rovells d’ou.

En el vas de la batedora, barregeu el bacallà, l’all i el julivert trinxats. Quan s’hagi batut tot, afegiu-ho al bol amb la barreja de la farina, els rovells, la llet i el llevat. Remeneu-ho tot.

Munteu les clares a punt de neu i les hi afegiu.

Feu unes porcions arrodonides de la massa i fregiu-les en oli d’oliva abundant.

Escorreu els bunyols en un paper absorbent.

Recomendaciones generales

– Estos menús se dirigen a las personas mayores sanas, que no deben llevar una dieta específica debido a enfermedad crónica o pasajera, que pueden comer de todo y, por tanto, pueden disfrutar de una dieta variada con los productos propios de cada estación.

– Son menús pensados ​​por quien no tiene problemas de peso, pero también son menús que pueden ayudar a mantener el peso habitual.

– Las personas que tengan sobrepeso u obesidad deben seguir algunas indicaciones, tales como suprimir el pan de la comida y de la cena y hacer raciones más ajustadas (sobre todo de las féculas, como son la patata, el arroz y la pasta).

– Es imprescindible comer verdura para el almuerzo y cena: en ensalada, hervida, guisada, sofrito, asada, escalivada, en purés y cremas …

– También hay que prestar atención a la cantidad de azúcar o miel que se puede añadir al café, leche, infusiones y yogures. Si hay problemas de peso, en caso de que guste endulzar, es mejor utilizar edulcorantes. Actualmente, se recomienda la estevia (se puede comprar en muchas tiendas), porque es un edulcorante natural, al contrario que la sacarina, que es artificial.

Cinco comidas

– Aunque pueda parecer que son muchas comidas o que hay demasiada comida, hay que saber que es mucho más saludable hacer cinco comidas y medir las raciones:  comer poco ya menudo . Esto ayuda a mantener el metabolismo activo ya aprovechar mejor los nutrientes.

– Si se hacen comidas o cenas muy abundantes, luego se tiene mucho sueño porque el organismo tiene que hacer demasiado esfuerzo para hacer la digestión.

– Las comidas indispensables son: el desayuno, el almuerzo, la merienda y la cena. La merienda y la cena deben ser discretos y menos abundantes que el desayuno y el almuerzo.

– Si se desayuna muy temprano, es recomendable hacer una pequeña comida a media mañana, como los que se indican en el menú.

– Si se cena temprano y se va a dormir tarde, se recomienda tomar, sobre todo cuando hace frío, algo caliente (como un vaso de leche), que ayuda a conciliar el sueño.

– Para una buena nutrición es imprescindible moverse: hay que salir y caminar y hacer actividades fuera de casa. El sofá no es una buena compañía.

Frutas de primavera

– Las frutas de temporada de primavera son las siguientes: aún hay  fresones , ricos en vitamina C, y llegan las  ciruelas , que son una fuente importante de fibra y antioxidantes. Hacia abril, aparecen los  nísperos , que duran poco, y luego los  albaricoques . Entre mayo y junio podemos disfrutar de las  cerezas  y los  arándanos , dos frutas rojas muy ricas en antioxidantes.

– Hasta que no llegue el calor, mientras todavía haya naranjas, podemos aprovecharnos de ello, tanto para comerlas como para hacer zumo.

– Al final de la temporada, encontramos melones y sandías, que consiguen la mejor dulzura en verano.

– Durante todo el año, encontramos limones, plátanos, kiwis, piñas y aguacates.

Verduras de primavera

– Si aún hace un poco de fresco, podemos aprovechar coles, brócolis, alcachofas, acelgas, espinacas, puerros, habas y guisantes, que desaparecen cuando llega el buen tiempo.

– Esta es la mejor época del lechuga  y los  rábanos  para hacer ensaladas.

– La primavera es el mejor momento para cosechar  cebollas ,  zanahorias ,  judías verdes  y  espárragos verdes .

desayuno
almuerzo
cena

Recetas de Cuaresma

Coca de recapte (4 personas)

INGREDIENTES

Para la masa:

400 g de harina

150 g de agua

1 cucharada sopera de levadura

1 cucharada de postre de sal

 Para el relleno:

4 cebollas picadas

3 pimientos asados

2 berenjenas asadas

2 tomates maduros picados

4 sardinas o arenques

Aceite de oliva

 PREPARACIÓN

Deshacer la levadura con agua tibia y añadir la sal.

Haga un volcán con la harina, añadir la levadura y mezclar.

Trabajar la mezcla hasta obtener una masa homogénea; dejarla reposar tapada con una servilleta hasta que doble su volumen.

Hacer un sofrito con la cebolla y los tomates.

Estirar la pasta de forma alargada y repartir por encima el sofrito y las verduras asadas.

Poner una chispa de sal y las sardinas.

Hornear hasta que esté cocido.

 Si no se quiere hacer la masa, se puede comprar una de hecha vigilando que no lleve grasas hidrogenadas (que son perjudiciales). Lo podrá saber leyendo la lista de los ingredientes.

Buñuelos de bacalao (4 personas)

INGREDIENTES

200 g de bacalao desalado

2 huevos

200 mL de leche

200 g de harina

1 cucharada de levadura

Ajo

Perejil

Sal

Aceite de oliva

 PREPARACIÓN

En un bol mezclar la harina, la levadura, la leche y las yemas de huevo.

En el vaso de la batidora, mezclar el bacalao, el ajo y el perejil picados. Cuando se haya batido todo, añadir lo al bol con la mezcla de la harina, las yemas, la leche y la levadura. Remover.

Montar las claras a punto de nieve y las añada.

Haga unas porciones redondeadas de la masa y freír en abundante aceite de oliva.

Escurrir los buñuelos en un papel absorbente.