• Quan em diuen que sóc massa vell per fer una cosa, procuro fer-la de seguida.PABLO PICASSO
  • L'art d'envellir és l'art de conservar alguna esperança.ANDRÉ MAUROIS
  • Els que en realitat estimen la vida són aquells que estan envellint.SÓFOCLES
  • En la joventut aprenem, en la vellesa entenem.MARIE VON EBNER ESCHENBACH
L´alimentació durant l’estiu

L´alimentació durant l’estiu

L'ALIMENTACIÓ DURANT L'ESTIU. 
RECEPTES PER CONSTRUIR UNA DIETA SALUDABLE 
PRODUCTES DE TEMPORADA

Fruites d'estiu

Al juny encara hi ha cireres, albercocs, maduixetes i les peculiars peretes de St. Joan, que duren pocs dies. 
Quan ens acostem al juliol i agost, és la temporada forta dels alvocats, les prunes, els préssecs, la nectarina, el paraguaià, la síndria, el meló, les móres silvestres, els gerds, les figues, les pomes, les peres i les ametlles. Després arriben les avellanes. 
Al començament de setembre apareixen el mango, el raïm i la magrana.

Verdures d'estiu:

Al juny encara hi ha espàrrecs, cebes tendres i alls. És el bon moment de les patates, que duraran fins a la tardor.
Al juliol i l'agost, al pic de l'estiu: tomàquet, raves, cogombres, pastanagues, pebrots, albergínia, carbassó, ceba, mongeta tendra, blat de moro dolç, fonoll i enciam (ara n'hi ha tot l'any).
Al setembre apareixeran les primeres carbasses i la col xinesa.

 

*Llet: que cadascú la prengui al seu gust: amb cafè normal, cafè descafeïnat, amb Eko, amb xocolata en pols, amb una cullerada de mel, amb una cullerada de sucre o sacarina… Si hi ha problemes de pes o de colesterol elevat, és millor prendre lactis semidesnatats o desnatats.
**Pa: es pot anar variant entre pa amb tomàquet amb un polsim de sal i un raig d’oli d’oliva verge, pa amb oli i sal, pa amb oli i sucre, pa amb mantega, pa sol, pa torrat, pa tou, pa integral…
***Mantega: menjar-ne si no es té el colesterol elevat. Si hi ha problemes de colesterol, prendre margarina o pa sol.

*Fruites d'estiu: al juny encara hi ha cireres i albercocs i les peculiars peretes de sant Joan, que duren pocs dies. Quan ens acostem al juliol i agost és la temporada forta dels alvocats, les prunes, els préssecs, la nectarina, el paraguaià, la síndria, el meló, les móres silvestres, els gerds, les figues i les ametlles. Després arriben les pomes, les peres i les avellanes. Al començament de setembre apareixen el mango, el raïm i la magrana.
**Iogurt: pot ser natural amb una cullerada de sucre o de mel, amb trossos de fruita, de llet sencera, desnatat…

Si per horaris no es fa l’àpat de mig matí és aconsellable introduir la fruita a l’esmorzar de primera hora i afegir fruits secs a l’amanida.

*Amanida amb verdures d'estiu: s’hi pot posar enciam, tomàquet, raves, ceba tendra, cogombres, pastanagues… i es poden amanir amb oli d’oliva verge, sal, vinagre de vi o de Mòdena o un raig de llimona al gust de cadascú.
**Empedrat: també es pot fer amb cigrons i s’hi posa ceba, pebrot cru, cogombre, tomàquet i olives negres.
***Amanida de patata bullida freda: es prepara el dia abans i es deixa a la nevera. Abans de servir-la s’hi afegeixen les verdures. Queda bé amb maionesa.
A l’estiu és el moment de les escalivades i les samfaines amb pebrots, carbassons i albergínies del temps. 
Es pot menjar una mica de pa per dinar (2 llesques de barra)

La infusió* es pot preparar i deixar a la nevera. El rooibos s’assembla al te, però és una planta diferent que no té efecte estimulant
**Gelat: si és cremós (de vainilla, nata, xocolata, xixona...) és una ració de lacti però no se'n pot abusar perquè també conté força greix. Si és de gel (taronja, llimona...) refresca però no conté el calci de la llet.

Si hi ha problemes de sobrepès, a l’hora de sopar és aconsellable no menjar pa.
*Gaspatxo: pot ser casolà o comprar-lo envasat.
**Les cremes de verdura (carbassó, pastanaga…) no porten patata i s’hi afegeixen formatgets desnatats abans de triturar-les.

El ressopó és optatiu i s’aconsella a aquelles persones que mengen poc o sopen molt d’hora i necessiten anar a dormir amb alguna cosa a l’estómac.

LA ALIMENTACIÓN DURANTE EL VERANO. 
RECETAS PARA CONSTRUIR UNA DIETA SALUDABLE 
PRODUCTOS DE TEMPORADA

Frutas de verano

En junio todavía hay cerezas, albaricoques, fresas y las peculiares bombillas de St. Juan, que duran pocos días. 
Cuando nos acercamos en julio y agosto, es la temporada fuerte de los aguacates, las ciruelas, los melocotones, la nectarina, el paraguayo, la sandía, el melón, las moras silvestres, las frambuesas, los higos, las manzanas, las peras y las almendras. Después llegan las avellanas. 
A comienzos de septiembre aparecen el mango, la uva y la granada.

Verduras de verano:

En junio todavía hay espárragos, cebolletas y ajos. Es el buen momento de las patatas, que durarán hasta el otoño.
En julio y agosto, en el pico del verano: tomate, rábanos, pepinos, zanahorias, pimientos, berenjena, calabacín, cebolla, judía verde, maíz dulce, hinojo y lechuga (ahora hay todo el año).
En septiembre aparecerán las primeras calabazas y la col china.

 

* Leche: que cada uno la tome a su gusto: con café normal, café descafeinado, con Eko, con chocolate en polvo, con una cucharada de miel, con una cucharada de azúcar o sacarina … Si hay problemas de peso o de colesterol elevado , es mejor tomar lácteos semidesnatados o desnatados.
** Pan: se puede ir variando entre pan con tomate con una pizca de sal y un chorro de aceite de oliva virgen, pan con aceite y sal, pan con aceite y azúcar, pan con mantequilla, pan solo, pan tostado, pan blando, pan integral …
*** Mantequilla: comer si no se tiene el colesterol elevado. Si hay problemas de colesterol, tomar margarina o pan solo.

* Frutas de verano: en junio todavía hay cerezas y albaricoques y las peculiares bombillas de San Juan, que duran pocos días. Cuando nos acercamos en julio y agosto es la temporada fuerte de los aguacates, las ciruelas, los melocotones, la nectarina, el paraguayo, la sandía, el melón, las moras silvestres, las frambuesas, los higos y las almendras. Después llegan las manzanas, las peras y las avellanas. A comienzos de septiembre aparecen el mango, la uva y la granada.
** Yogur: puede ser natural con una cucharada de azúcar o de miel, con trozos de fruta, de leche entera, desnatado …

Si por horarios no se hace la comida de media mañana es aconsejable introducir la fruta en el desayuno de primera hora y añadir frutos secos a la ensalada .

* Ensalada con verduras de verano: se puede poner lechuga, tomate, rábanos, cebolla tierna, pepinos, zanahorias … y se pueden aliñar con aceite de oliva virgen, sal, vinagre de vino o de Módena o un chorro de limón al gusto de cada uno.
** Empedrado: también se puede hacer con garbanzos y se pone cebolla, pimiento crudo, pepino, tomate y aceitunas negras.
*** Ensalada de patata hervida fría: se prepara el día antes y se deja en la nevera. Antes de servirla se añaden las verduras. Queda bien con mayonesa.
En verano es el momento de las asadas y las pistos con pimientos, calabacines y berenjenas del tiempo. 
Se puede comer un poco de pan para comer (2 rebanadas de barra)

La infusión * se puede preparar y dejar en la nevera. El rooibos se parece al té, pero es una planta diferente que no tiene efecto estimulante
** Helado: si es cremoso (de vainilla, nata, chocolate, jijona …) es una ración de lácteo pero no se puede abusar porque también contiene fuerza grasa. Si es de hielo (naranja, limón …) refresca pero no contiene el calcio de la leche.

Si hay problemas de sobrepeso, a la hora de la cena es aconsejable no comer pan.
* Gazpacho: puede ser casero o comprarlo envasado.
** Las cremas de verdura (calabacín, zanahoria …) no llevan patata y se añaden quesitos desnatados antes de triturarlas.

El resopón es optativo y se aconseja a aquellas personas que comen poco o cenan muy temprano y necesitan ir a dormir con algo en el estómago.