• Quan em diuen que sóc massa vell per fer una cosa, procuro fer-la de seguida.PABLO PICASSO
  • L'art d'envellir és l'art de conservar alguna esperança.ANDRÉ MAUROIS
  • Els que en realitat estimen la vida són aquells que estan envellint.SÓFOCLES
  • En la joventut aprenem, en la vellesa entenem.MARIE VON EBNER ESCHENBACH
Fruites i verdures de primavera 2014

Fruites i verdures de primavera 2014

Fruites que trobem tot l’any

Depenent del cicle reproductiu d’alguns fruiters o del lloc on es cultiven, hi ha fruites que les trobem tot l’any: la llimona, el plàtan, l’alvocat, el kiwi, la pinya i el mango. I aquesta disponibilitat s’ha d’aprofitar.

– La llimona, el kiwi i el mango són molt rics en vitamina C, que és imprescindible per mantenir en bon estat el sistema immunitari.

– El plàtan i l’alvocat  són les dues fruites més riques en potassi i magnesi. El potassi ajuda a eliminar el sodi i evita que es pateixin rampes musculars, com ara les nocturnes de les cames. El magnesi és un mineral que ajuda a regular el trànsit intestinal, intervé en la formació del ossos i el bon estat dels nervis i els músculs.

– L’alvocat es considera una fruita oleaginosa, perquè conté greixos, però són saludables.

– El kiwi, el plàtan, el mango i l’alvocat són fruites amb un alt contingut en fibra, que és indispensable per tenir un bon trànsit intestinal.

Fruites de primavera

La primavera és l’estació del color, de les fruites delicades que duren poques setmanes.

– De mica en mica, s’acaben els cítrics hivernals (taronges i mandarines), però podem aprofitar els maduixots,una de les fruites que conté més vitamina C. Apareixen al final de l’hivern i ens acompanyen durant tota l’estació primaveral.

– Podem trobar les primeres prunes, però encara no és el seu millor temps. N’hi ha de vermelles, de grogues i les clàudies. Són una font important de fibra reguladora del trànsit intestinal, també són riques en potassi i contenen uns pigments (les antocianines) que tenen un alt poder antioxidant i antisèptic. Hi ha prunes durant aquesta estació i durant l’estiu.

– Arriben els nespres, dels quals podem gaudir per poc temps, de l’abril al juny. Són especialment rics en potassi i provitamina A, indispensable per a la vista i el manteniment de la pell.

– Després, cap al maig, apareixen els albercocs, que es mantenen fins a l’estiu. Com els nespres, són rics en potassi i, pel seu color groc i ataronjat, sabem que també contenen carotenoides, que es convertiran en vitamina A.

– Entre el maig i el juny, arriben les cireres,però ens acompanyen poc temps, fins a mitjan estiu. És destacable el poder antioxidant dels seus pigments vermellosos.

– Cap al final de la primavera, arriben els nabius; en podrem comprar fins al desembre. Són una fruita silvestre delicada, de forma rodona i de la mida d’una oliva, de color vermell o morat, i amb un gust una mica àcid. És una fruita molt recomanable perquè té moltes propietats: és rica en fibra, potassi i vitamina C. El color vermell i morat característic, tal com passa amb les cireres i les prunes,  ens diu que conté uns pigments antioxidants (les antocianines) que també tenen poder antisèptic i, per això, prevenen les infeccions urinàries.

– Cap al final de la primavera, podem trobar als mercats un avanç de les fruites típiques de l’estiu com són el meló, la síndria, les nectarines i els primers préssecs, tot i que encara no estan en el seu millor moment.

– És recomanable aprofitar les fruites típiques de la primavera, atès que duren poc temps i tenen un alt contingut en vitamines i minerals: maduixots maduixes, prunes, nespres, albercocs, cireres nabius.

 

Verdures de tot l’any

Actualment, trobem gairebé totes les verdures durant tot l’any, perquè s’utilitzen altres tècniques de cultiu, com ara l’hivernacle.

Tot i així, sempre és millor consumir els productes propis de temporada, perquè és quan són més gustosos.

Propietats de les verdures

Les verdures són aliments d’origen vegetal primordials per a la bona alimentació i nutrició de les persones.

– Tenen un alt contingut en aigua, per la qual cosa hidraten l’organisme i tenen efectes diürètics.

– Tenen un contingut molt baix en glúcids i proteïnes, i no contenen greixos; per això, tenen un valor calòric baix.

– Són la principal font d’obtenció de fibra, que és la responsable de nombrosos beneficis per a la nostra salut: regula el trànsit intestinal; dóna sensació de plenitud i evita que es mengi en excés; capta certes substàncies, com ara el colesterol, i evita que siguin absorbides; alenteix l’absorció dels sucres i dels greixos, i, per això, és imprescindible en la dieta de les persones diabètiques o amb dislipèmies; redueix significativament la possibilitat de patir un càncer de colon.

– Són una de les principals fonts d’obtenció de carotenoides (que l’organisme transforma en vitamina A), de vitamina C (que perd les seves propietats amb l’escalfor, i, per això, cal menjar verdura crua en amanides) i de folats (o àcid fòlic), que són una de les vitamines del grup B que està present en les verdures de fulla verda i intervé en la formació de components de la sang i en el sistema immunitari.

– Pel que fa als minerals, gairebé no contenen sodi i, en canvi, són molt riques en potassi (que ajuda a eliminar el sodi). A les persones hipertenses els convé consumir molta verdura.

– Contenen ferro, però ens costa d’aprofitar. Per ajudar a absorbir-lo convé menjar una fruita àcida per postres.

Verdures de primavera

– Al començament d’aquesta estació, no és estrany que encara faci una mica de fred; llavors podem aprofitar-nos que encara trobarem les darreres cols i els darrers bròquils i prendre’ls bullits.

– També podem comptar amb les carxofes, les bledes, els espinacs i els porros, que desapareixen quan arriba el bon temps.

– Per fer amanides, encara és època d’endívies, però amb la primavera arriben l’enciam i els raves d’amanida.

– Encara que no estem acostumats a menjar fonoll, podem posar-lo a les amanides i el trobem fins a mitjan estació. Afavoreix i facilita la digestió i elimina els gasos.

– Al final de l’hivern, van apareixent les primeres  faves i els pèsols, que són llegums frescos, molt rics en fibra.

– També podem gaudir d’un producte que habitualment mengem en conserva: els espàrrecs frescos.

– Encara que hi ha cebes i pastanagues tot l’any, ara és el seu moment de collita. Les pastanagues de primavera i estiu poden menjar-se crues perquè són molt fines.

– També és el temps de la mongeta tendra, gustosa i suau.

Frutas que encontramos todo el año

Dependiendo del ciclo reproductivo de algunos frutales o del lugar donde se cultivan, hay frutas que las encontramos todo el año: la  limón , el  plátano , el aguacate , el  kiwi , la  piña  y el  mango . Y esta disponibilidad se debe aprovechar.

– El limón, el kiwi y el mango son muy ricos en vitamina C, que es imprescindible para mantener en buen estado el sistema inmunitario.

– El plátano y el aguacate son las dos frutas más ricas en potasio y magnesio. El potasio ayuda a eliminar el sodio y evita que se sufran calambres musculares, como las nocturnas de las piernas. El magnesio es un mineral que ayuda a regular el tránsito intestinal, interviene en la formación del hueso y el buen estado de los nervios y los músculos.

– El aguacate se considera una fruta oleaginosa, porque contiene grasas, pero son saludables.

– El kiwi, el plátano, el mango y el aguacate son frutas con un alto contenido en fibra, que es indispensable para tener un buen tránsito intestinal.

Frutas de primavera

La primavera es la estación del color, de las frutas delicadas que duran pocas semanas.

– Poco a poco, se acaban los cítricos invernales (naranjas y mandarinas), pero podemos aprovechar los  fresones , una de las frutas que contiene más vitamina C. Aparecen al final del invierno y nos acompañan durante toda la estación primaveral .

– Podemos encontrar las primeras  ciruelas , pero todavía no es su mejor tiempo. Las hay rojas, amarillas y las claudias. Son una fuente importante de fibra reguladora del tránsito intestinal, también son ricas en potasio y contienen unos pigmentos (las antocianinas) que tienen un alto poder antioxidante y antiséptico. Hay ciruelas durante esta estación durante el verano.

– Llegan los  nísperos , de los que podemos disfrutar por poco tiempo, de abril a junio. Son especialmente ricos en potasio y provitamina A, indispensable para la vista y el mantenimiento de la piel.

– Después, hacia mayo, aparecen los  albaricoques , que se mantienen hasta el verano. Como los nísperos, son ricos en potasio y, por su color amarillo y anaranjado, sabemos que también contienen carotenoides, que se convertirán en vitamina A.

– Entre mayo y junio, llegan las  cerezas , pero nos acompañan poco tiempo, hasta mediados del verano. Es destacable el poder antioxidante de sus pigmentos rojizos.

– Hacia el final de la primavera, llegan los  arándanos ; podremos comprar hasta diciembre. Son una fruta silvestre delicada, de forma redonda y del tamaño de una aceituna, de color rojo o morado, y con un sabor algo ácido. Es una fruta muy recomendable porque tiene muchas propiedades: es rica en fibra, potasio y vitamina C. El color rojo y morado característico, tal como ocurre con las cerezas y las ciruelas, nos dice que contiene unos pigmentos antioxidantes (las antocianinas) que también tienen poder antiséptico y, por ello, previenen las infecciones urinarias.

– Hacia el final de la primavera, podemos encontrar en los mercados un avance de las frutas típicas del verano como son el melón, la sandía, las nectarinas y los primeros melocotones, aunque todavía no están en su mejor momento.

– Es recomendable aprovechar las frutas típicas de la primavera, ya que duran poco tiempo y tienen un alto contenido en vitaminas y minerales:  fresones  y  fresas ,  ciruelas ,  nísperos ,  albaricoques ,  cerezas  y  arándanos .

Verduras de todo el año

Actualmente, encontramos casi todas las verduras durante todo el año, porque se utilizan otras técnicas de cultivo, como el invernadero.

Sin embargo, siempre es mejor consumir los productos propios de temporada, porque es cuando son más sabrosos.

Propiedades de las verduras

Las verduras son alimentos de origen vegetal primordiales para la buena alimentación y nutrición de las personas.

– Tienen un alto contenido en agua, por lo que hidratan el organismo y tienen efectos diuréticos.

– Tienen un contenido muy bajo en glúcidos y proteínas, y no contienen grasas; por ello, tienen un valor calórico bajo.

– Son la principal fuente de obtención de fibra, que es la responsable de numerosos beneficios para nuestra salud: regula el tránsito intestinal; da sensación de plenitud y evita que se coma en exceso; capta ciertas sustancias, como el colesterol, y evita que sean absorbidas; ralentiza la absorción de los azúcares y las grasas, y, por ello, es imprescindible en la dieta de las personas diabéticas o con dislipemias; reduce significativamente la posibilidad de sufrir un cáncer de colon.

– Son una de las principales fuentes de obtención de carotenoides (que el organismo transforma en vitamina A), de vitamina C (que pierde sus propiedades con el calor, y, por ello, hay que comer verdura cruda en ensaladas) y de folatos (o ácido fólico), que son una de las vitaminas del grupo B que está presente en las verduras de hoja verde e interviene en la formación de componentes de la sangre y en el sistema inmunitario.

– En cuanto a los minerales, casi no contienen sodio y, en cambio, son muy ricas en potasio (que ayuda a eliminar el sodio). A las personas hipertensas les conviene consumir mucha verdura.

– Contienen hierro, pero nos cuesta de aprovechar. Para ayudar a absorberlo conviene comer una fruta ácida para postres.

Verduras de primavera

– Al principio de esta estación, no es extraño que todavía haga un poco de frío; entonces podemos aprovecharnos que aún encontrar las  últimas coles y los últimos brócolis  y tomarlos cocidos.

– También podemos contar con las  alcachofas , las  acelgas , los  espinacas  y los  puerros , que desaparecen cuando llega el buen tiempo.

– Para hacer ensaladas, aunque es época de endibias,  pero con la primavera llegan la lechuga  y los  rábanos  de ensalada.

– Aunque no estamos acostumbrados a comer  hinojo , podemos ponerlo a las ensaladas y lo encontramos hasta mediados estación. Favorece y facilita la digestión y elimina los gases.

– Al final del invierno, van apareciendo las primeras   habas  y los  guisantes , que son legumbres frescas, muy ricos en fibra.

– También podemos disfrutar de un producto que habitualmente comemos en conserva: los  espárragos frescos.

– Aunque hay  cebollas  y  zanahorias  todo el año, ahora es su momento de cosecha. Las zanahorias de primavera y verano pueden comerse crudas porque son muy finas.

– También es el tiempo de la  judía verde , sabrosa y suave.