• Quan em diuen que sóc massa vell per fer una cosa, procuro fer-la de seguida.PABLO PICASSO
  • L'art d'envellir és l'art de conservar alguna esperança.ANDRÉ MAUROIS
  • Els que en realitat estimen la vida són aquells que estan envellint.SÓFOCLES
  • En la joventut aprenem, en la vellesa entenem.MARIE VON EBNER ESCHENBACH
Consells per combinar els àpats d’hivern i els de les festes nadalenques

Consells per combinar els àpats d’hivern i els de les festes nadalenques

El fred

A l’hivern, la despesa energètica del nostre organisme augmenta, ja que hem de mantenir la temperatura corporal encara que l’entorn sigui més fred. En la geografia catalana hi ha força variabilitat climàtica: a la costa i al sud, les temperatures són temperades, però, a les comarques de l’interior i a les zones pirinenques, l’hivern és més viu. De totes maneres, les condicions dels habitatges han canviat molt i en la major part dels indrets estan condicionats per no passar-hi fred.

 La cuina de l’hivern

A l’hivern és aconsellable menjar plats calents: ajuden a regular la temperatura del cos i ens donen confort, alhora que activen el metabolisme, la qual cosa fa que la digestió i la metabolització dels nutrients siguin òptimes.

 Els plats ideals per a aquesta època són les sopes de tot tipus, les cremes de verdura, els plats sucosos (com ara els estofats suaus), la cuina feta al forn (patates, verdures escalivades, pollastre, peix, xai…).

 Els àpats

És important que, tant per sopar com per dinar, preparem sempre un primer i un segon plat, que han de ser plats calents.

 Dinar

El dinar és l’àpat central de la nostra cultura i, per això, també és el més abundant.

 Els primers plats habituals són:

– Pasta de tot tipus: macarrons, espaguetis o altres pastes servides amb salsa de tomàquet natural, amb verdures saltades, amb formatge ratllat, amb un raig d’oli d’oliva i orenga…

– Llegums: saltats amb all i julivert, amb un raig d’oli, estofats amb verdures, estofats amb xoriço…

– Arròs: bullit i sucós, bullit i escorregut, a la cassola, en paella…

– Patates: al forn, bullides, estofades…

 Els segons plats habituals:

– Pollastre, porc, vedella o peix cuinats de diferents maneres: rostits, al forn, a la planxa…

– Els ous en forma de truita, ou dur…

 Acompanyaments:

– Un plat petit d’amanida, verdura escalivada, unes carxofes al forn…

 Sopar

El sopar ha de ser l’àpat més lleuger per tal que la digestió no sigui complicada i així puguem agafar bé el son i no ens destorbi el descans nocturn.

 Els primers plats habituals són:

– Sopes de tot tipus: escaldada, de pasta, d’arròs, de verdures juliana, barrejada…

– Verdura bullida: mongeta tendra, pastanaga, bledes, col, etc., acompanyades de patates.

– Cremes de verdures: de carbassa, de carbassó, de porros, de bolets…

 Els segons plats habituals són:

– Ous: fets en truita a la francesa o amb verdures, fets amb menys rovells i amb més clares, ous passats per aigua, ous escaldats o poché

– Un filet de peix o de pollastre a la planxa.

 Els àpats de les festes

Per a aquestes dates es fan diverses celebracions, com ara la de la nit de Nadal, el dia Nadal, el de Sant Esteve, la nit de cap d’any, el dia de cap d’any o el dia de Reis. Són festes assenyalades que s’acostumen a celebrar al voltant de la taula, una taula plena de menjar i ben regada amb bona beguda. És important celebrar les festes i gaudir-ne, i, per això, cal ser moderat amb les racions dels plats i amb les begudes per tal de no fer excessos que després ens poden passar factura.

 En general, s’acostuma a fer un bon aperitiu abans de cada àpat festiu, amb pica-pica, refrescs i altres begudes. Després es fan el primer i el segon plat i, per acabar, les postres típiques d’aquestes dates, que són molt calòriques (neules, torrons, polvorons, massapans, tortell de Reis…).

 Consells per gaudir dels àpats nadalencs i poder menjar de tot

– Feu aperitius moderats perquè, com que és el primer que surt a taula, hi ha gana i és un tipus de menjar que fa gràcia, és molt fàcil menjar-ne molt com si ja fos un primer plat. Per això, cal ser moderat tant en la varietat com en la quantitat de productes del pica-pica.

– Seria bo que cadascú decidís, des del principi, quina beguda triarà i quants gots (en el cas dels refrescs i la cervesa) o quantes copes (en el cas del vi i del cava) es permet beure. Cadascú sap quina és la quantitat que li va bé i en quin moment la beguda ja és excessiva.

– No repetiu ni del primer ni del segon plat per tal de poder tastar les postres.

– Feu un tast dels dolços típics de Nadal sense repetir-ne de cap.

– Beveu una tassa de cafè i eviteu els licors.

 Consells dietètics per compensar els àpats nadalencs

Després d’un bon dinar de festa, el sopar no pot ser com el de qualsevol altre dia de la setmana i, segurament, no cal que es faci un sopar amb primer i segon plat. De vegades, cal menjar alguna cosa per poder prendre’s la medicació. El més aconsellable és triar una o més d’aquestes opcions:

– Una torrada amb un raig d’oli d’oliva i una llenca de gall dindi o pernil cuit.

– Un iogurt o un got de llet (tèbia, calenta…).

– Una o dues peces de fruita.

 A les persones que no vulguin menjar res, se’ls pot recomanar fer-se una infusió de les herbes que més li agradin: poliol, camamilla, anís estrellat, roibos, preparats amb barreja d’ingredients.

 L’àpat de l’endemà d’una festa

L’esmorzar ha de ser l’habitual. El dinar ha de ser lleuger, com si es tractés d’un sopar. Els plats recomanats són:

– Verdura bullida, cremes de verdures, sopes lleugeres, pollastre o peix a la planxa i fruita.

– És millor no menjar cap dolç nadalenc.

– Beveu aigua i deixeu de banda les refrescs i els vins.

 Per tal de compensar els excessos de les celebracions, és molt important sortir a caminar cada dia mitja hora. Si no es pot fer la caminada en les dates assenyalades, val la pena fer-la l’endemà.

El frío

En invierno, el gasto energético de nuestro organismo aumenta, ya que tenemos que mantener la temperatura corporal aunque el entorno sea más frío. En la geografía catalana hay bastante variabilidad climática: en la costa y en el sur, las temperaturas son templadas, pero, en las comarcas del interior y en las zonas pirenaicas, el invierno es más vivo. De todos modos, las condiciones de las viviendas han cambiado mucho y en la mayor parte de los lugares están condicionados por no pasar frío.

La cocina de invierno

En invierno es aconsejable comer platos calientes: ayudan a regular la temperatura del cuerpo y nos dan confort, al tiempo que activan el metabolismo, lo que hace que la digestión y la metabolización de los nutrientes sean óptimas.

 Los platos ideales para esta época son las sopas de todo tipo, las cremas de verdura, los platos jugosos (como los estofados suaves), la cocina hecha al horno (patatas, verduras asadas, pollo, pescado, cordero …).

Las comidas

Es importante que, tanto para cenar como para comer, preparamos siempre un primer y un segundo plato, que deben ser platos calientes.

Comida

El almuerzo es la comida central de nuestra cultura y, por ello, también es el más abundante.

 Los primeros platos habituales son:

– Pasta de todo tipo: macarrones, espaguetis u otras pastas servidas con salsa de tomate natural, con verduras salteadas, con queso rallado, con un chorro de aceite de oliva y orégano …

– Legumbres: salteados con ajo y perejil, con un chorro de aceite, estofados con verduras, estofados con chorizo ​​…

– Arroz: hervido y jugoso, cocido y escurrido, a la cazuela, en sartén …

– Patatas: al horno, hervidas, estofadas …

 Los segundos platos habituales:

– Pollo, cerdo, ternera o pescado cocinados de diferentes maneras: asados, al horno, a la plancha …

– Los huevos en forma de tortilla, huevo duro …

 Acompañamientos:

– Un plato pequeño de ensalada, verdura escalibada, unas alcachofas al horno …

Cena

La cena debe ser la comida más ligero para que la digestión no sea complicada y así podamos coger bien el sueño y no nos perturbe el descanso nocturno.

 Los primeros platos habituales son:

– Sopas de todo tipo: escaldada, de pasta, de arroz, de verduras juliana, mezclada …

– Verdura hervida: judía verde, zanahoria, acelgas, col, etc., acompañadas de patatas.

– Cremas de verduras: de calabaza, de calabacín, de puerros, de setas …

 Los segundos platos habituales son:

– Huevos: hechos en tortilla francesa o con verduras, hechos con menos yemas y con más claras, huevos pasados por agua, huevos escalfados o  poché …

– Un filete de pescado o de pollo a la plancha.

Las comidas de las fiestas

Para estas fechas se hacen diversas celebraciones, como la de la noche de Navidad, el día Navidad, el de San Esteban, la Nochevieja, el día de fin de año o el día de Reyes. Son fiestas señaladas que se suelen celebrar en torno a la mesa, una mesa llena de comida y bien regada con buena bebida. Es importante celebrar las fiestas y disfrutar, y, por ello, hay que ser moderado con las raciones de los platos y con las bebidas para no hacer excesos que luego nos pueden pasar factura.

 En general, se acostumbra a hacer un buen aperitivo antes de cada comida festiva, con picoteo, refrescos y otras bebidas. Después se hacen el primer y el segundo plato y, por último, los postres típicos de estas fechas, que son muy calóricas (barquillos, turrones, polvorones, mazapanes, roscón de Reyes …).

Consejos para disfrutar de las comidas navideñas y poder comer de todo

– Haga aperitivos moderados porque, al ser el primero que sale en la mesa, hay hambre y es un tipo de comida que hace gracia, es muy fácil comer mucho como si ya fuera un primer plato. Por ello, hay que ser moderado tanto en la variedad como en la cantidad de productos del picoteo.

– Sería bueno que cada uno decidiera, desde el principio, qué bebida elegirá y cuántos vasos (en el caso de los refrescos y la cerveza) o cuántas copas (en el caso del vino y del cava) se permite beber. Cada uno sabe cuál es la cantidad que le va bien y en qué momento la bebida ya es excesiva.

– No repita ni del primer ni del segundo plato para poder probar los postres.

– Haga una cata de los dulces típicos de Navidad sin repetir de cabeza.

– Beba una taza de café y evitar los licores.

Consejos dietéticos para compensar las comidas navideñas

Después de una buena comida de fiesta, la cena no puede ser como el de cualquier otro día de la semana y, seguramente, no es necesario que se haga una cena con primer y segundo plato. A veces, hay que comer algo para poder tomarse la medicación. Lo más aconsejable es elegir una o más de estas opciones:

– Una tostada con un chorro de aceite de oliva y una loncha de pavo o jamón cocido.

– Un yogur o un vaso de leche (tibia, caliente …).

– Una o dos piezas de fruta.

 A las personas que no quieran comer nada, se les puede recomendar hacerse una infusión de las hierbas que más le gusten: poleo, manzanilla, anís estrellado, roibos, preparados con mezcla de ingredientes.

La comida del día siguiente de una fiesta

El desayuno debe ser la habitual. La comida debe ser ligero, como si se tratara de una cena. Los platos recomendados son:

– Verdura hervida, cremas de verduras, sopas ligeras, pollo o pescado a la plancha y fruta.

– Es mejor no comer ningún dulce navideño.

– Beber agua y deje de lado las refrescos y los vinos.

 Para compensar los excesos de las celebraciones, es muy importante salir a caminar cada día media hora. Si no se puede hacer la caminata en las fechas señaladas, vale la pena hacer al día siguiente.