Ningú pot negar que l’augment de l’esperança de vida és un dels èxits de la nostra societat. No obstant això, viure més anys pot significar conviure amb diferents estats de salut que requereixin buscar l’assistència necessària per a les persones grans. Fins i tot amb bona salut, el pas dels anys comporta la disminució de les capacitats físiques com ara la visió, la mobilitat, etc., que dificulten el dia a dia i que fan necessari plantejar alternatives a la situació que la persona gran continuï vivint sola al seu habitatge.
Les residències geriàtriques són, en la majoria dels casos, la millor alternativa perquè les persones que ja no poden viure soles rebin l'assistència que necessiten i passin el final de l’etapa de la vellesa en un entorn segur i agradable. Però les residències són molt cares, i això fa que moltes famílies hagin de buscar opcions per poder pagar-les.
Moltes vegades la font per obtenir aquests recursos és l’habitatge de la persona gran. Actualment hi ha diverses fórmules en el mercat que permeten obtenir recursos a partir de l’habitatge. Tot i així, és important conèixer bé totes les alternatives i les implicacions que tenen, ja que hi ha diferències tan importants com perdre o mantenir la propietat de l’habitatge.
Vendre l’habitatge per pagar la residència
És una de les opcions que més fàcilment ens venen al cap quan la persona gran ha d’anar a una residència i, per tant, el pis queda deshabitat. És una manera relativament fàcil d’obtenir recursos, però cal tenir en compte les implicacions:
Renda vitalícia immobiliària
Consisteix a cedir la propietat nua de l’habitatge a canvi d’una renda mensual vitalícia (fins a la mort del beneficiari). En determinats casos, aquesta fórmula dona l’opció que els beneficiaris puguin continuar vivint a l’habitatge en règim d’usdefruit.
En aquests casos, cal tenir en compte que:
Aquesta fórmula pot ser interessant per a persones grans que no tinguin hereus o si els hereus estan disposats a perdre aquest patrimoni, ja que la propietat és irrecuperable. La persona gran pot seguir vivint al pis i rep uns ingressos addicionals per cobrir les seves despeses (ajuda a domicili, etc.), però cal tenir en compte que l’import de la renda mensual pugui cobrir també el cost de la residència, per si arriba el moment en què la persona gran necessita anar-hi.
Hipoteca inversa
És un préstec hipotecari adreçat a persones més grans de 65 anys o dependents que tinguin un habitatge en propietat. La persona gran va rebent una renda mensual que genera un deute amb la garantia de l’habitatge.
Lloguer de l’habitatge per pagar la residència
És una bona opció que permet mantenir la propietat de l’habitatge. No obstant això, si es vol optar pel lloguer, cal tenir en compte alguns aspectes importants:
Programa Pensium
És una nova alternativa que combina l’opció de lloguer amb el finançament de la quantitat addicional necessària per cobrir la totalitat de la despesa de la residència.
Des del moment de la signatura del contracte, el beneficiari rep la quantitat de diners pactada per pagar la seva assistència, a canvi de cedir la gestió del lloguer de l’habitatge. Pensium fa les reformes necessàries i en gestiona el lloguer.
Aquesta alternativa permet que el deute acumulat sobre l’habitatge sigui molt menor que en el cas de la hipoteca inversa, i dona als hereus l’opció d’amortitzar-lo de cop o de continuar amortitzant-lo amb els lloguers, mantenint en tot moment la propietat de l’habitatge.
En qualsevol cas, el més important és tenir en compte quina quantitat de recursos pot necessitar la família, ara i en el futur, i valorar el màxim d’alternatives possibles per prendre la decisió que s’adapti millor a cada situació.
Natalia Bundó
Directora de Màrqueting
Pensium
www.pensium.es
Nadie puede negar que el aumento de la esperanza de vida es uno de los logros de nuestra sociedad. Sin embargo, vivir más años puede significar convivir con diferentes estados de salud que requieran buscar la asistencia necesaria para las personas mayores. Incluso con buena salud, el paso de los años conlleva la disminución de las capacidades físicas como la visión, la movilidad, etc., que dificultan el día a día y que hacen necesario plantear alternativas a la situación que la persona mayor continúe viviendo sola en su vivienda.
Las residencias geriátricas son, en la mayoría de los casos, la mejor alternativa para que las personas que ya no pueden vivir solas reciban la asistencia que necesitan y pasen el final de la etapa de la vejez en un entorno seguro y agradable. Pero las residencias son muy caras, y esto hace que muchas familias tengan que buscar opciones para poder pagarlas.
Muchas veces la fuente para obtener estos recursos es la vivienda de la persona mayor. Actualmente hay varias fórmulas en el mercado que permiten obtener recursos a partir de la vivienda. Sin embargo, es importante conocer bien todas las alternativas y las implicaciones que tienen, ya que hay diferencias tan importantes como perder o mantener la propiedad de la vivienda.
Vender la vivienda para pagar la residencia
Es una de las opciones que más fácilmente nos vienen a la cabeza cuando la persona mayor tiene que ir a una residencia y, por tanto, el piso queda deshabitado. Es una manera relativamente fácil de obtener recursos, pero hay que tener en cuenta las implicaciones:
Renta vitalicia inmobiliaria
Consiste en ceder la propiedad desnuda de la vivienda a cambio de una renta mensual vitalicia (hasta la muerte del beneficiario). En determinados casos, esta fórmula da la opción de que los beneficiarios puedan continuar viviendo en la vivienda en régimen de usufructo.
En estos casos, hay que tener en cuenta que:
Esta fórmula puede ser interesante para personas mayores que no tengan herederos o si los herederos están dispuestos a perder este patrimonio, ya que la propiedad es irrecuperable. La persona mayor puede seguir viviendo en el piso y recibe unos ingresos adicionales para cubrir sus gastos (ayuda a domicilio, etc.), pero hay que tener en cuenta que el importe de la renta mensual pueda cubrir también el coste de la residencia, por si llega el momento en que la persona mayor necesita ir.
Hipoteca inversa
Es un préstamo hipotecario dirigido a personas mayores de 65 años o dependientes que tengan una vivienda en propiedad. La persona mayor va recibiendo una renta mensual que genera una deuda con la garantía de la vivienda.
Alquiler de la vivienda para pagar la residencia
Es una buena opción que permite mantener la propiedad de la vivienda. Sin embargo, si se quiere optar por el alquiler, hay que tener en cuenta algunos aspectos importantes:
Programa Pensium
Es una nueva alternativa que combina la opción de alquiler con la financiación de la cantidad adicional necesaria para cubrir la totalidad del gasto de la residencia.
Desde el momento de la firma del contrato, el beneficiario recibe la cantidad de dinero pactada para pagar su asistencia, a cambio de ceder la gestión del alquiler de la vivienda. Pensium hace las reformas necesarias y gestiona el alquiler.
Esta alternativa permite que la deuda acumulada sobre la vivienda sea mucho menor que en el caso de la hipoteca inversa, y da a los herederos la opción de amortizarlo de golpe o de continuar amortizándose con los alquileres, manteniendo en todo momento la propiedad de la vivienda.
En cualquier caso, lo más importante es tener en cuenta qué cantidad de recursos puede necesitar la familia, ahora y en el futuro, y valorar el máximo de alternativas posibles para tomar la decisión que mejor se adapte a cada situación.
Natalia Bundó
Directora de Marketing
Pensium
Www.pensium.es