• Quan em diuen que sóc massa vell per fer una cosa, procuro fer-la de seguida.PABLO PICASSO
  • L'art d'envellir és l'art de conservar alguna esperança.ANDRÉ MAUROIS
  • Els que en realitat estimen la vida són aquells que estan envellint.SÓFOCLES
  • En la joventut aprenem, en la vellesa entenem.MARIE VON EBNER ESCHENBACH
Com ens hem de preparar per a la temporada d’hivern

Com ens hem de preparar per a la temporada d’hivern

La grip i el refredat comú

Som a les portes de l’hivern i les temperatures comencen a baixar de forma brusca. Atès que el nostre cos no està preparat per a aquesta situació, apareixen determinats trastorns amb una alta capacitat de contagi: el refredat i la grip.

Una de les malalties més importants, i que apareix en epidèmies durant l’hivern, és la grip.  Està causada per un virus. Causa febre alta, dolors musculars, mal de cap i de gola, malestar general, nas tapat i tos seca. Es cura en una setmana. Cal tenir paciència, no espereu trobar-vos bé de seguida, no es pot mantenir el mateix ritme de vida.

La febre de la grip dura 4-5 dies, però la tos i el cansament poden persistir dues setmanes més. Si teniu la grip es recomana fer repòs al llit mentre tingueu febre o malestar general i beure més de dos litres de líquid al dia (aigua, sucs infusions, sopes, caldos).

Els antibiòtics no curen la grip, atès que parlem d’un malaltia vírica, però per a la febre es poden prendre antitèrmics.

Cal tenir present que la grip és una malaltia contagiosa i és important que el malalt es renti sovint les mans amb aigua i sabó, faci servir mocadors d’un sol ús per tapar-se la boca i el nas quan tussi o esternudi i els llenci en una bossa tancada. L’habitació del malalt ha de ventilar-se diversos cops al dia.

Si la febre dura més de 4 dies o si teniu ofec, cal anar al centre d’atenció primària o consultar a través del telèfon de Sanitat Respon 112. La farmàcia és també un punt sanitari de consulta.

Una de les accions claus per prevenir-la és la vacuna. Atès que els virus van canviant, es preparen noves vacunes cada any, segons el virus que ens afectarà a l’hivern. La vacuna antigripal està indicada en les persones de més de 60 anys o les que tenen malaltia crònica del cor, dels bronquis, del ronyó, els diabètics i les persones que tenen disminució de les seves defenses.

La vacuna està elaborada a partir de virus gripals morts, per la qual cosa mai no pot produir la malaltia. Pot produir molèsties locals lleus, i rarament febre o malestar. En cas de malaltia aguda greu o febre superior a 39 °C consulti abans de vacunar-se. Està contrainidicada si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun component de la vacuna, com per exemple l’ou. 

Aquesta vacuna protegeix contra la grip, però no del refredat comú. No hi ha vacunes per al refredat.

Parlem també del refredat comú, una altra malaltia lleu causada per virus. Causa mocs, nas tapat, mal de coll, tos, ulls plorosos i mal de cap. Acostuma a començar pel nas, la gola i després pot baixar als bronquis. En uns quants dies es cura sense tractament, es pot fer una dutxa o bany per estovar els mocs, posar-se sèrum fisiològic o aigua amb sal al nas i per a la irritació de la gola prendre caramels sense sucre. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac per a aquells que siguin fumadors.

Es poden patir entre 2 i 5 refredats a l’any. La vacuna de la grip prevé la grip, però no el refredat. Els antibiòtics tampoc curen el refredat . Un tema important és no deixar cap tractament dels que es prenen habitualment quan tingueu refredat o grip.

Recomanacions per a la temporada d’hivern

L’arribada del fred, com hem vist, pot afavorir l’aparició d’algunes malalties, però també de determinats accidents relacionats amb la climatologia, que poden suposar un risc per a la salut. Estar sotmès a baixes temperatures pot afectar el bon funcionament de l’organisme, quan aquest no té capacitat per combatre la pèrdua de calor.

Us donem alguns consells que us ajudaran a protegir-vos del fred i a passar un hivern saludable:

ü  Consulteu la previsió del temps i els dies de més fred  eviteu sortir de casa si no és estrictament necessari. Si cal sortir, abrigueu-vos bé, eviteu els espais oberts exposats al fred i estar-vos gaire temps sense moure-us. És convenient que us vestiu amb diverses capes de roba poc ajustada (moltes capes primes protegeixen més que poques capes gruixudes), abric i calçat impermeable, barret, guants i bufanda o una altra peça que protegeixi la cara i la boca.

ü  Quant a la roba de llit, escalfa millor una única peça de roba (un nòrdic, per exemple) que moltes mantes i llençols.

ü  Eviteu els canvis bruscos de temperatura, sobretot si patiu malalties respiratòries.

ü  A més de menjar aliments calents, com ara sopes o guisats, també és recomanable consumir aliments frescos rics en vitamines A i C, com ara fruites (cítrics), hortalisses i fruita seca.

ü  Eviteu ingerir alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.

ü  Estigueu atents als vostres familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat,  perquè es protegeixin dels efectes del fred.

Quan sigueu a casa:

ü  Tingueu preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola.

ü  Cal que disposeu dels vostres medicaments, sobretot els de les malalties cròniques i els de tipus respiratori.

ü  Davant d’un avís de baixada extrema de les temperatures, si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua.

ü  No utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordeu sempre d’apagar-les abans d’anar a dormir o en sortir de casa.

Vigileu amb les estufes, les calderes i els aparells de calefacció de la llar, que poden convertir-se en elements de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús.

ü  Reviseu les calderes, estufes i altres aparells de combustió. Cal complir els períodes de revisió i manteniment de calderes que estableix la normativa.

ü  No els feu servir si en encendre’ls fan una olor estranya.

ü  No tapeu les reixes ni els conductes, ni els punts de ventilació de gas o combustió: serveixen per a garantir una bona combustió i per a evitar l’acumulació de gasos.

ü  Si a casa vostra disposeu d’una llar de foc  o una estufa de llenya, feu-ne revisar anualment la xemeneia o sortida de fum.

ü  Per tal d’evitar la intoxicació, assegureu-vos de ventilar cada dia durant uns minuts per garantir l’entrada d’oxigen i aire net, el menjador o les habitacions tancades, si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció.

ü  Per prevenir el risc d’intoxicació per monòxid de carboni derivat de l’ús d’estufes de llenya o altres combustibles, instal·leu un detector de fum i de monòxid de carboni.

ü  Si utilitzeu estufes elèctriques, desconnecteu els aparells elèctrics que no siguin necessaris.

ü  No acosteu les estufes a prop de les cortines, mobles o llits i matalassos.

ü  Eviteu col·locar roba per assecar a prop de les estufes.

ü  Si esteu en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera, i noteu símptomes de mareig, obriu alguna porta o finestra i ventileu immediatament.

ü  Truqueu sempre al 112 si us trobeu malament o penseu que patiu una intoxicació per mala combustió o si trobeu algú inconscient en arribar al domicili.

 

La hipotèrmia

L’exposició prolongada al fred pot causar hipotèrmia. Quan una persona la pateix, la temperatura li baixa a menys de 35 °C. La gent gran i les persones amb malalties cròniques, especialment circulatòries o cardíaques, són les que tenen més probabilitats de patir-ne. Per prevenir-la cal vestir roba adient per protegir el cos i ingerir molt líquid, però, a més:

ü  Evitar les temperatures extremadament fredes, especialment amb vent fort.

ü  No dur roba humida.

ü  Per evitar la mala circulació, no dur roba o botes ajustades, no fatigar-se, ni tampoc consumir alcohol i tabac.

Els símptomes més comuns de la hipotèrmia són somnolència, debilitat i pèrdua de concentració, pell pàl·lida i freda, confusió, tremolor incontrolable i freqüència cardíaca i respiratòria lentes. Si sospiteu que una persona pateix hipotèrmia truqueu immediatament al 112, porteu-la a un lloc amb bona temperatura ambient, retireu-li la roba humida i tapeu-la amb mantes. Cobriu-li el cap i el coll per ajudar-la a retenir la calor corporal. No utilitzeu calor directa, com ara aigua calenta, coixinets elèctrics o làmpades de calor. No li doneu mai alcohol, ja que accelera la pèrdua de temperatura corporal.

Un altre aspecte important a tenir en compte durant l’hivern és la cura de la pell

Les baixes temperatures, la manca d’humitat i la calefacció excessiva durant l’hivern perjudiquen la pell i provoquen deshidratació, sequedat, descamació i, fins i tot, petites ferides, com ara talls o clivelles. Per combatre aquests efectes podeu seguir les recomanacions següents:

ü  Hidrateu la pell freqüentment amb cremes, especialment la de la cara, el coll i les mans, perquè són les zones més exposades.

ü  Per evitar que els llavis s’assequin i apareguin clivelles, apliqueu-vos bàlsam diverses vegades al dia.

ü  El sol no solament és perillós a l’estiu. Per això és important que també utilitzeu protector solar durant els mesos de fred.

Si heu d’agafar el cotxe

ü  Feu-ho només si és imprescindible i eviteu desplaçar-vos de nit. Consulteu prèviament la informació meteorològica i l’estat del trànsit.

ü  Reviseu els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens.

ü  Porteu el dipòsit de la gasolina ple, les cadenes del cotxe (assegureu-vos que les sabeu col·locar), roba d’abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.

ü  A dins del cotxe, si teniu la calefacció engegada, deixeu una finestra entreoberta per renovar l’aire.

ü  Quan sortiu del cotxe aneu amb molt de compte amb possibles relliscades si hi ha plaques de gel o neu, que acostumen a trobar-se a les zones més ombrívoles de les carreteres.

Seguiu aquestes recomanacions i a gaudir d’un bon hivern!!!

 

Emili Burdoy

Director d’Atenció Primària

Consorci Sanitari del Maresme

La gripe y el resfriado común

Estamos a las puertas del invierno y las temperaturas comienzan a bajar de forma brusca. Dado que nuestro cuerpo no está preparado para esta situación, aparecen determinados trastornos con una alta capacidad de contagio: el resfriado y la gripe.

Una de las enfermedades más importantes, y que aparece en epidemias durante el invierno, es la gripe. Está causada por un virus. Causa fiebre alta, dolores musculares, dolor de cabeza y de garganta, malestar general, nariz tapada y tos seca. Se cura en una semana. Hay que tener paciencia, no espere encontrarse bien enseguida, no se puede mantener el mismo ritmo de vida.

La fiebre de la gripe dura 4-5 días, pero la tos y el cansancio pueden persistir dos semanas más. Si tiene la gripe se recomienda hacer reposo en la cama mientras tenga fiebre o malestar general y beber más de dos litros de líquido al día (agua, zumos infusiones, sopas, caldos).

Los antibióticos no curan la gripe, dado que hablamos de un enfermedad vírica, pero para la fiebre se pueden tomar antitérmicos.

Hay que tener presente que la gripe es una enfermedad contagiosa y es importante que el enfermo se lave a menudo las manos con agua y jabón, use pañuelos desechables para taparse la boca y la nariz cuando tosa o estornude y tire en una bolsa cerrada. La habitación del enfermo debe ventilarse varias veces al día.

Si la fiebre dura más de 4 días o si tiene ahogo, hay que ir al centro de atención primaria o consultar a través del teléfono de Sanidad Responde 112. La farmacia es también un punto sanitario de consulta.

Una de las acciones claves para prevenirla es la vacuna. Dado que los virus van cambiando, se preparan nuevas vacunas cada año, según el virus que nos afectará en invierno. La vacuna antigripal está indicada en las personas de más de 60 años o las que tienen enfermedad crónica del corazón, de los bronquios, del riñón, los diabéticos y las personas que tienen disminución de sus defensas.

La vacuna está elaborada a partir de virus gripales muertos, por lo que nunca puede producir la enfermedad. Puede producir molestias locales leves, y raramente fiebre o malestar. En caso de enfermedad aguda grave o fiebre superior a 39 ° C consulte antes de vacunarse. Está contrainidicada si ha habido alergia a una dosis anterior oa algún componente de la vacuna, como por ejemplo el huevo. 

Esta vacuna protege contra la gripe, pero no del resfriado común. No hay vacunas para el resfriado.

Hablamos también del resfriado común, otra enfermedad leve causada por virus. Causa mocos, nariz tapada, dolor de garganta, tos, ojos llorosos y dolor de cabeza. Suele empezar por la nariz, la garganta y luego puede bajar a los bronquios. En unos cuantos días se cura sin tratamiento, se puede hacer una ducha o baño para ablandar los mocos, ponerse suero fisiológico o agua con sal en la nariz y para la irritación de la garganta tomar caramelos sin azúcar. Puede ser un buen momento para dejar definitivamente el tabaco para aquellos que sean fumadores.

Se pueden tener entre 2 y 5 resfriados al año. La vacuna de la gripe previene la gripe, pero no el resfriado. Los antibióticos tampoco curan el resfriado. Un tema importante es no dejar ningún tratamiento de los que se toman habitualmente cuando tenga resfriado o gripe.

Recomendaciones para la temporada de invierno

La llegada del frío, como hemos visto, puede favorecer la aparición de algunas enfermedades, pero también de determinados accidentes relacionados con la climatología, que pueden suponer un riesgo para la salud. Estar sometido a bajas temperaturas puede afectar al buen funcionamiento del organismo, cuando éste no tiene capacidad para combatir la pérdida de calor.

Te damos algunos consejos que le ayudarán a protegerse del frío y pasar un invierno saludable:

Ü Consulte la previsión del tiempo y los días de más frío evite salir de casa si no es estrictamente necesario. Si hay que salir, abríguese bien, evitar los espacios abiertos expuestos al frío y estar sesión mucho tiempo sin moverse. Es conveniente que os vestís con varias capas de ropa poco ajustada (muchas capas delgadas protegen más que pocas capas gruesas), abrigo y calzado impermeable, sombrero, guantes y bufanda u otra pieza que proteja la cara y la boca.

Ü En cuanto a la ropa de cama, calienta mejor una única pieza de ropa (un nórdico, por ejemplo) que muchas mantas y sábanas.

Ü Evite los cambios bruscos de temperatura, sobre todo si sufre enfermedades respiratorias.

Ü Además de comer alimentos calientes, como sopas o guisos, también es recomendable consumir alimentos frescos ricos en vitaminas A y C, como frutas (cítricos), hortalizas y frutos secos.

Ü Evite ingerir alcohol: puede dar una falsa sensación de calor.

Ü Estad atentos a sus familiares o vecinos que se encuentren en situación de vulnerabilidad, para que se protejan de los efectos del frío.

Cuando esté en casa:

Ü Tenga preparado un transistor, pilas de repuesto, linternas, alimentos calóricos, combustible de calefacción y un botiquín.

Ü Es necesario que disponga de sus medicamentos, sobre todo los de las enfermedades crónicas y los de tipo respiratorio.

Ü Ante un aviso de bajada extrema de las temperaturas, si vive en zonas aisladas o fuera de los núcleos urbanos, mantenga un chorrito de agua corriente en los grifos para evitar que las tuberías se congelen y proteja con trapos la llave de paso de el agua.

Ü No utilice velas. Si es la única alternativa, ponerlas en espalmatòries para que no se vuelquen. Recuerde siempre de apagarlas antes de ir a dormir o al salir de casa.

Cuidado con las estufas, las calderas y los aparatos de calefacción del hogar, que pueden convertirse en elementos de riesgo si no están en buen estado o no se hace un buen uso.

Ü Revise las calderas, estufas y otros aparatos de combustión. Hay que cumplir los periodos de revisión y mantenimiento de calderas que establece la normativa.

Ü No los utilice si al encenderlos hacen un olor extraño.

Ü No tape las rejas ni los conductos, ni los puntos de ventilación de gas o combustión: sirven para garantizar una buena combustión y para evitar la acumulación de gases.

Ü Si en su casa dispone de una chimenea o una estufa de leña, haced revisar anualmente la chimenea o salida de humo.

Ü Para evitar la intoxicación, asegúrese de ventilar a diario durante unos minutos para garantizar la entrada de oxígeno y aire limpio, el comedor o las habitaciones cerradas, si utiliza un calentador o una estufa con fuego abierto o cualquier otro elemento de calefacción.

Ü Para prevenir el riesgo de intoxicación por monóxido de carbono derivado del uso de estufas de leña u otros combustibles, instale un detector de humo y de monóxido de carbono.

Ü Si utiliza estufas eléctricas, desconecte los aparatos eléctricos que no sean necesarios.

Ü No acerque las estufas cerca de las cortinas, muebles o camas y colchones.

Ü Evite colocar ropa para secar cerca de las estufas.

Ü Si está en una habitación con una estufa de leña, carbón o gas, un brasero o una caldera, y note síntomas de mareo, abra alguna puerta o ventana y ventile inmediatamente.

Ü Llame siempre al 112 si se encuentra mal o piensa que padece una intoxicación por mala combustión o si encuentra alguien inconsciente al llegar al domicilio.

 

La hipotermia

La exposición prolongada al frío puede causar hipotermia. Cuando una persona la padece, la temperatura le baja a menos de 35 ° C. Las personas mayores y las personas con enfermedades crónicas, especialmente circulatorias o cardíacas, son las que tienen más probabilidades de padecerla. Para prevenirla hay vestir ropa adecuada para proteger el cuerpo e ingerir mucho líquido, pero, además:

Ü Evitar las temperaturas extremadamente frías, especialmente con viento fuerte.

Ü No llevar ropa húmeda.

Ü Para evitar la mala circulación, no llevar ropa o botas ajustadas, no fatigarse, ni tampoco consumir alcohol y tabaco.

Los síntomas más comunes de la hipotermia son somnolencia, debilidad y pérdida de concentración, piel pálida y fría, confusión, temblor incontrolable y frecuencia cardíaca y respiratoria lentas. Si sospecha que una persona sufre hipotermia llame inmediatamente al 112, llévela a un lugar con buena temperatura ambiente, retirar la ropa húmeda y tapar con mantas. Cubrir la cabeza y el cuello para ayudarla a retener el calor corporal. No utilice calor directo, tales como agua caliente, almohadillas eléctricas o lámparas de calor. No le deis nunca alcohol, ya que acelera la pérdida de temperatura corporal.

Otro aspecto importante a tener en cuenta durante el invierno es el cuidado de la piel

Las bajas temperaturas, la falta de humedad y la calefacción excesiva durante el invierno perjudican la piel y provocan deshidratación, sequedad, descamación y, incluso, pequeñas heridas, como cortes o grietas. Para combatir estos efectos puede seguir las siguientes recomendaciones:

Ü Hidratar la piel frecuentemente con cremas, especialmente la de la cara, el cuello y las manos, porque son las zonas más expuestas.

Ü Para evitar que los labios se sequen y aparezcan grietas, aplíquese bálsamo varias veces al día.

Ü El sol no sólo es peligroso en verano. Por eso es importante que también utilice protector solar durante los meses de frío.

Si va a coger el coche

Ü Hacedlo sólo si es imprescindible y evite desplazarse de noche. Consulte previamente la información meteorológica y el estado del tráfico.

Ü Revise los neumáticos, el líquido anticongelante, el estado de las baterías, las luces y los frenos.

Ü Llevar el depósito de la gasolina lleno, las cadenas del coche (asegúrese de que las sabe colocar), ropa de abrigo, un teléfono móvil cargado y el cargador, agua y alimentos energéticos.

Ü A dentro del coche, si tiene la calefacción encendida, deje una ventana entreabierta para renovar el aire.

Ü Al salir del coche tenga mucho cuidado con posibles resbalones si hay placas de hielo o nieve, que suelen encontrarse en las zonas más sombrías de las carreteras.

Siga estas recomendaciones ya disfrutar de un buen invierno !!!

 

Emili Burdoy

Director de Atención Primaria

Consorcio Sanitario del Maresme