Català Castellano

9 febrer 2012

Antoni Salvà
Institut de l’Envelliment
Universitat Autònoma de Barcelona

El dia 6 d’abril es celebrarà el “Dia Mundial de l’Activitat física“. Aquesta jornada es celebra des de l’any 2002 per promoure l’activitat física com a element fonamental de salut i benestar”. Aquest any aquesta jornada coincideix amb la celebració de l’ “Any europeu de l’envelliment actiu i la solidaritat intergeneracional” promogut per la Unió Europea, i també amb la celebració del dia mundial de la salut que també es celebra el dia 7 d’abril de cada any, per iniciativa de la Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest any la OMS ha decidit, que aquest dia estigui dedicat a l’envelliment i especialment a l’envelliment saludable amb el lema “La bona salut afegeix vida als anys”.

Aquesta coincidència és una senyal de la importància que les institucions estan donant a l’envelliment de la nostra societat i molt en particular a la importància que es dóna, tant des d’un punt de vista individual, com col·lectiu a la promoció de la salut, al llarg de la vida, per mantenir la màxima autonomia, retardar l’aparició de discapacitat i per tant augmentar l’esperança de vida en bona salut. Cal no només afegir anys a la vida sinó sobretot afegir vida als anys.

Tornem al tema que avui ens ocupa. Entre els hàbits de vida que tenen que veure amb una major longevitat i amb una millor salut quan ens anem fent grans, l’activitat física n’és un dels principals a considerar.

Les persones que fan exercici físic de manera continuada tenen major longevitat, i encara poden augmentar més aquest impacte positiu si a més a més fan una dieta mediterrània, no fumen i fan un consum moderat de l’alcohol.

L’activitat física regular protegeix de les malalties cardiovasculars, disminueix la incidència i millora el control de la diabetis mèllitus, disminueix el risc de patir algun tipus de càncer com ara el de colon i recte el de pròstata i el de mama, millora el dolor en persones amb osteoartritis i disminueix la pèrdua de massa òssia que es produeix amb l’edat i fonamentalment després de la menopausa en les dones.

Però a més a més d’aquests beneficis ja coneguts hi ha dos altres que també són especialment importants en les persones grans: el primer, la prevenció de la discapacitat i el segon la disminució del risc de patir deteriorament cognitiu.

L’efecte protector de la discapacitat i de la dependència, és degut a la disminució de malalties cardiovasculars, com ja hem assenyalat abans, i en segon lloc per l’impacta que té en la millora de la mobilitat. L’exercici físic de potenciació muscular fa augmentar la força muscular i també la massa muscular, reduint la sarcopenia (pèrdua de massa muscular associada a l’edat). Aquesta millora de la força conjuntament amb l’augment de la flexibilitat i la millora de l’equilibri, és la responsable del manteniment i millora del rendiment físic que es tradueix en una disminució del risc de caure i una major capacitat per fer les activitats habituals de la vida quotidiana.

També més recentment, sabem que hi pot haver un efecte protector del deteriorament cognitiu, es a dir, de patir problemes de memòria que s’associen amb l’edat o fins hi tot retardar l’aparició dels símptomes de malaltia d’Alzheimer en cas que una persona tingués aquesta malaltia.

Cal recordar, que per obtenir tots aquest beneficis, cal combinar diferents tipus d’exercici físic i executar-los de manera continuada. Els exercicis aeròbics que tenen el major impacte sobre la malaltia cardiovascular i la cognició i els exercicis de força i equilibri per facilitat l’autonomia física, millorar la mobilitat i disminuir el risc de caigudes.

Totes les persones poden beneficiar-se de l’activitat física si bé, si es tenen algunes malalties, o es comença a practicar de grans cal una revisió prèvia i rebre les recomanacions de professionals de la salut.

El Departament de salut de la Generalitat de Catalunya, adherit a la campanya de l’envelliment actiu promou l’activitat física. El missatge principal que ens transmet per a la celebració de la jornada de l’activitat física és: “Acumuleu 30 minuts d’activitat física moderada cada dia”, insistint en la pràctica regular i continuada per poder obtenir els beneficis anunciats. I per acabar, reprodueixo els 10 trucs per ser més actius que podeu trobar junt a molt altres consells a la seva pàgina web.

1. Cada pas compta! El moviment és una oportunitat per fer salut i mantenir l’autonomia.

2. Mantingueu-vos actius cada dia de tantes maneres com sigui possible, perquè això és bo per a la salut. Feu bricolatge, jardineria, etc.; pugueu escales i, si teniu bicicleta estàtica, utilitzeu-la.

3. Aneu a comprar caminant a un comerç proper. Si heu d’anar més lluny i agafeu l’autobús o el metro, baixeu una parada abans.

4. Gaudiu activament del vostre temps lliure realitzant activitats com la petanca, el tai-txi, les activitats aquàtiques i els diversos tipus de ball, com els balls de saló, els balls en línia o les sardanes.

5. Organitzeu el vostre temps per fer activitat física cada dia. Hauríeu de caminar diàriament, com a mínim, 30 minuts seguits, o bé 3 estones de 10 minuts o fent 10.000 passes acumulades (us podeu ajudar d’un podòmetre).

6. Apunteu-vos a un grup de caminades. Quan quedeu amb amics o familiars per parlar, en lloc d’estar tota l’estona asseguts, camineu.

7. Col∙laboreu com a voluntaris o participeu en algun grup de la comunitat tot fent tasques actives.

8. Jugueu amb els vostres néts. Si els porteu caminant a l’escola, obtindreu beneficis tots plegats.

9. Quan mireu la TV, aprofiteu els anuncis per fer pauses actives com aixecar-se, caminar o fer exercicis d’estirament de braços i cames.

10. Mentre parleu per telèfon a casa, estigueu dempeus o passejant pel passadís.